KUKNJAVA S LJEVICE: Ovo je novinarstvo Bujanca, ne Rakić, ovo su filmovi Sedlara, ne Hribara

Izvor slike: FaH

Lijeva pera jadikuju zbog ‘odlaska’ znanstvenika Ivana Đikića. Plenković je izvršio odstrel, kaže kolumnist i bivši glavni urednik Novog lista Branko Mijić. Živimo u talibaniji, kaže. Strepi od metka u poštanskom sandučiću, kaže. Pa hajte i Vi za njim.

“Poput ‘bronhija’ je došao odlazak Ivana Đikića iz Hrvatske premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj sljedbi. Lakše se diše, bilo je vidljivo, unatoč anemiji, na licu koje je na koncu uspjelo znanstvenika svjetskog glasa ‘eksternalizirati natrag preko Atlantika’.

Odstrelom Ivana Đikića premijer Andrej Plenković visoko je podigao ljestvicu, jer je u zemlji Hrvatskoj preostalo tek par tako vrijednih skalpova na raspolaganju. Na njihovoj strani je i neumitna biologija, koja je nedavno odnijela Predraga Matvejevića, profesora, pisca, publicista, poliglota, jednog od posljednjih angažiranih europskih intelektualaca ovog doba.

Da, ovo ovdje je kultura Mile Pešorde a ne Predraga Matvejevića, ovo ovdje je znanost Pave Barišića a ne Ivana Đikića, ovo ovdje je teatar Božidara Alića a ne Rade Šerbedžije, ovo ovdje je novinarstvo Velimira Bujanca a ne Mirjane Rakić, ovo ovdje su ljudska prava Ladislava Ilčića a ne Zorana Pusića, ovo ovdje su filmovi Jakova Sedlara a ne Hrvoja Hribara, ovdje je heroina Željka Markić a ne Ankica Lepej…

I što bi u toj i takvoj talibaniji koja u zatvor šalje potencijalne nobelovce, a kao zjenicu oka svoga čuva (auto)plagijatore, mogao raditi Ivan Đikić? Čekati da mu, baš kao Matvejeviću, poštanski sandučić izbuše s dva metka i ukrase natpisom ‘crveni fašis’«? Ili se upitati: Je li biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu najmanje što može i mora učiniti svaki moralan i častan čovjek?”, piše Branko Mijić za Novi list.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content