MOSTOV PRIJEDLOG Lustracija: Otvoriti dokumente Državnog arhiva nastale do 22.12.1990.

Most je ovih dana dovršio izmjene Zakona o državnom arhivu, a novim zakonom dostupnom će se učiniti građa nastala prije 22. prosinca 1990. godine.

Božo Petrov, predsjednik Sabora, izrazio je zabrinutost podjelama u hrvatskom društvu. Predlaže poduzimanje određenih mjera.

“Naše društvo opterećeno je podjelama koje većinom počivaju na iskrivljenim činjenicama i namjernim podjelama zbog stjecanja političkih bodova”, kazao je Petrov za Večernji list.

Ljudima ponuditi povijesne dokumente moglo bi biti rješenje da se podjele prekinu, smatra on. U intervjuu za Večernji list, predsjednik Mosta i predsjednik Sabora, Božo Petrov, poručio je kako dokumente Državnog arhiva treba otvoriti za javnost.

“Arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima i da nitko ne mora navoditi posebne razloge ili pobude za istraživanje arhiva. Stručnjaci i povjesničari su ti koji su kompetentni govoriti o temama iz prošlosti, a da bi oni mogli objektivno zaključivati, moramo im omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva”, izjavio je Petrov za Večernji list.

Izvor: direktno.hr

 

Odgovori

Skip to content