Nije ljudski, ali je po zakonu

Jedna izreka kaže: “Nešto nije pravedno samo zbog činjenice da je zakon. Nego mora biti zakon, jer je pravedno”.

Rijetko gledam informativne emisije, al jedan dan u slučajnom prolazu čuo sam izjavu bivšeg premijera Zorana Milanovića koja glasi: „To nije uredu, nije ljudski, ali je po zakonu“. Ne znam što je komentirao, ali je tako komentirao.

Neki dan sam pomogao jednom strancu u obavljanju pregleda u bolnici i na „higijenskom“. Nakon što smo uredno uzeli uputnice kod obiteljskog liječnika, prvo smo otišli na higijenski izvaditi krv i uzeti bris ždrijela. Na „higijenskom“ smo uredno uzeli broj u 8:03 sati i sačekali red. Kad smo došli na red, sestra je uzela uputnice i rekla da nisu ispravne. Nakon toga je ponovno izišla i upitala je li on naš državljanin, na što smo odgovorili da nije. Onda je rekla da moramo otići kopirati njegovu zdravstvenu iskaznicu i doći ponovno, uzeti novi broj i pričekati na pregled. Zamolio sam da mu izvadi krv dok ja odem i kopiram zdravstvenu iskaznicu, na što je rekla da ne može. Sve smo napravili kako je gospođa rekla i ponovno došli i izvadila je krv u 9:12 sati.

Poznajem bar sedam osoba koje rade na „higijenskom“. Nisam ih želio zvati da mi pomognu, jer sam želio ići kako idu i svi drugi ljudi. Kada sam troje susreo u krugu „higijenskog“ i pitao ih je li to stvarno tako strogo, odgovorili su da „nije, ako nekoga poznaješ. A ako ne poznaješ, onda prođeš tako kako si prošao“. I prijateljski dodali „ako šta tribaš, slobodno se javi“.

Moj dojam je da je gospođa medicinska sestra napravila sve kako je gospodin Milanović rekao, „po zakonu, ali ne ljudski“.

Nakon toga smo došao u bolnicu na pregled RTG pluća. Na snimanju mi je gospodin rekao da odem na protokol napraviti što treba s uputnicom, a da će on za to vrijeme snimiti pluća. Na šalteru je sestra rekla isto što i ona na „higijenskom“. Rekao sam da ću otići negdje kopirati zdravstvenu iskaznicu, na što je rekla da se ne mučim, nego da odem na neki drugi šalter gdje imaju kopirni aparat. Rekao sam da ne bi, iz razloga da me ne vrate i opet gubim vrijeme. Ali se sestra ustala, uzela iskaznicu i kopirala na drugom šalteru. Sve po zakonu i ljudski.

I zaista Isus prekrasno reče svima nama: „Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci“. (Mt 7, 12)

Da nam je ovo češće na pameti, zaista bi ovaj svijet bio puno ljepši i ugodniji za život.

PATER JOZO ČIRKO/MISIJA

Odgovori

Skip to content