NOVOSTI OPET NAPADAJU Za sve okrivljuju udrugu U ime obitelji: ‘U tijeku je nacionalistički napad na medije’

Izvor slike: faH

Tjednik Novosti u četvrtak je pozvao javnost, domaće i međunarodne institucije, strukovne organizacije i organizacije civilnog društva da stanu u zaštitu slobode medija i zajamčenih prava nacionalnih manjina, nakon što je udruga U ime obitelji zatražila ukidanje tog tjednika i kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Udruga U ime obitelji održala je u ponedjeljak konferenciju za novinare ispred Hrvatskog sabora i poslala Vladi, Saboru, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu svoj “Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini”, u kojem traži gašenje tjednika Novosti u izdanju Srpskog narodnog vijeća i kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Neistinite i zlonamjerne optužbe

“Na konferenciji i u ‘Izvještaju’ iznesene su neistinite i zlonamjerne optužbe da tjednik Novosti svojim pisanjem vrijeđa Hrvatsku i ‘širi mržnju, netoleranciju i nesnošljivost prema većinskom hrvatskom narodu'”, stoji u priopćenju tjednika.

Novosti podsjećaju da su članovi U ime obitelji idućih dana ponovili svoje optužbe u brojnim hrvatskim medijima, a 20. veljače pokrenuli online peticiju za ukidanje Novosti “te tisućama automatskih e-mailova zagušili sustav Savjeta za nacionalne manjine, u okviru čijih programa se Novosti financiraju”.

Redakcija tjednika smatra kako je riječ o “opasnoj i orkestriranoj difamacijskoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija, kojom se novinare tjednika Novosti želi u hrvatskoj javnosti označiti kao državne neprijatelje i nacionalne izdajnike te usmjeriti bijes na Srpsko narodno vijeće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u cjelini”.

Široki udar na medije i civilno društvo

Taj grubi napad na slobodu medija i Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina odvija se u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, kojemu svjedočimo u proteklih godinu dana, upozoravaju Novosti.

Podsjećaju da su slične kampanje već pokretane protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija, čiji je model financiranja ukinut upravo na inicijativu udruge U ime obitelji.

“Ista je udruga posljednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše doprinijela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGBT zajednice u Zagrebu”, kaže se u priopćenju.

Također se podsjeća da su Novosti dobile priznanje i podršku medijskih stručnjaka iz cijele regije, a najnoviji napad na njih osudila je i krovna profesionalna organizacija, Hrvatsko novinarsko društvo, koje je prozvalo udrugu U ime obitelji zbog širenja mržnje prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina, te upozorilo da je riječ o hajci koja je vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu.

Izvor: direktno.hr

6 comments

  1. jobenty

    Kako stvari stoje, sve je spremno za oružani sukob u scenariju UDBE, Komunističke Partije Jugoslavije i vječno ugroženog velikog srpstva. Ovoga puta imamo i Hrvatske veleizdajnike na suprotnoj strani a to su komunistički i partizanski potomci (SDP, HNS, …) koji za vrijeme domovinskog rata nisu bili ovako agresivni iako su i tada otvoreno pokazivali na kojoj su strani. Danas komunistički i partizanski potomci u Hrvatskoj čine ono što su u Jugoslaviji činili srbi krajem 80-tih i početkom 90-tih. Pitanje je samo koliko će dugo Hrvtaski narod ovo trpiti. Dovoljno se gorčine nakupilo u ljudima.

  2. Franjo Cimerman

    Teško je raspravljati na razini prostaka. – Uz takve rodoljube i poštenjake više nam, čak ne treba ni policije ni USKOK-a jer oni su, eto odmah otkrili tko je napao LGBT.

  3. silvio hovanizky de lubits

    Tko ima podršku tzv. hnd znači da je nepriatelj Hrvatske. Moramo zabranit da tzv hnd. nosi u imenu Hrvatsko.

  4. mate

    Neka se dobro umiju ovi iz novosti a mi ćemo skinuti gaće pa se izljubimo i pomirimo!!!

  5. Ante Velebit

    Te besramne,lažljive i jugoslavenske novosti su kriminalna organizacija koja nastupa protiv Hrvatske države i Hrvatskog naroda te ga triba ZABRANITI a ne financirati.Zar su naši političari toliko naivni i glupi pa ne vide isto kao guske u magli.Zabraniti !

Odgovori

Skip to content