OLUJIĆ: Treba provjeriti gdje je sve Milanović ‘bacao’ državni novac

Izvor slike: FaH

O slučaju bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji mjesecima nije dolazio u Sabor i uredno primao plaću, oglasio se i bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić. Treba li Milanović vratiti novac i kako to može učiniti otkrio je u razgovoru za Direktno.hr.

Podsjetimo, Milanović je izjavio kako će vratiti plaće, ukoliko bude potrebno. Na naš upit postoje li mehanizmi kojima saborski zastupnik može vratiti novac, iz Sabora su odgovorili kako “zastupnici s aktivnim mandatom u Hrvatskome saboru ostvaruju pravo na plaću i nema zakonske podloge za uskratu isplate zastupničke plaće. Svoj komentar na ovaj odgovor dao je Željko Olujić.

“To je točno. No, u konkretnom slučaju se radi o najmanje pet plaća za nerad Zorana Milanovića. Po mom mišljenju, riječ je o bezobraznom ubiranju novca za potpun nerad i to je naprosto svinjarija”, rekao je Olujić za direktno.hr.

Smatra kako Milanovićevo odmaranje na račun poreznih obveznika pokazuje njegovog pravo lice. Prozvao je i vrh SDP-a, koji uopće nije reagirao.

“Njegova demonstracija samovolje i lakomosti nije naišla na otpor članova SDP-a, kao niti putovanje na Kosovo stranačkim novcem. Milanović je tamo putovao isključivo za vlastiti interes. Poražavajuće je da čelnik SDP-a Davor Bernardić kaže da mu ništa ne zamjera. Iz toga nedvojbeno proizlazi da su praktički svi oni isti i da ga se se u stranci još uvijek boje”.

Trebalo bi, dodaje Olujić, provjeriti gdje je sve Milanović kao predsjednik Vlade ‘bacao’ državni novac za vlastite probitke. Osim osobnih anomalija, ovdje vidi i jedno opće pitanje: Treba li zastupnicima u Saboru plaćati tako visoku dosmrtnu mirovinu, pa da im bude važno jedino da fingiraju četiri godine u Saboru?

“Mislim da to svakako treba ukinuti, pa i pod cijenu da se trenutne plaće zastupnicima povise. U ovom slučaju Milanović je jasno pokazao koliko je njemu uopće stalo do nacionalnih interesa i Sabora, a koliko do osobnog profita”.

Ako Milanović ipak sam odluči vratiti novac, što je mogućnost koju je najavio, na koji bi način to mogao ostvariti? Može li Milanović uopće vratiti taj novac?

“Svakako, to uopće nije sporno. Postoji više načina da se novac vrati. Jedan je da se javi Saboru s obrazloženjem da nije bio aktivan i da smatra da mu taj novac ne pripada”, rekao je Olujić i dodao kako pojedni zastupnici volontiraju i ne primaju plaću ukoliko rade negdje drugdje.

“Ako ima poštenja, Milanović bi trebao vratiti novac. No, čak i da ga vrati to bi učinio samo zato jer je došlo do interesa javnosti. On time ne bi pokazao svoje čiste namjere”, zaključio je Željko Olujić.

Podsjećamo, iz Sabora smo dobili odgovor na upit vezano uz Milanovićev povrat novca, a o ovoj temi se u četvrtak ujutro oglasio i odvjetnik Zvonimir Hodak, piše direktno.hr.

Odgovori

Skip to content