Po prvi put će aktivni sastav Hrvatske vojske biti stacioniran u Vukovaru!

Luka Gerlanc / Hanza Media

Hrvatska vojska dolazi u Vukovar. Ni tri mjeseca od najave da bi u prostor vukovarske vojarne mogla useliti Inženjerijska postrojba OSRH, o čemu je bilo govora na sjednici Vlade RH održanoj u Vukovaru uoči prošlogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, MORH i Glavni stožer OSRH donijeli su odluku koja će operativno biti provedena u narednih nekoliko mjeseci, a najkasnije do 18. studenoga.

– Imamo odobren plan aktivnosti da jedna vojna postrojba, konkretno Inženjerijska, bude u Vukovaru. To je prvi put nakon mirne reintegracije da će aktivni sastav Hrvatske vojske biti stalno stacioniran u Vukovaru. To je velika, strateška odluka u funkciji, prije svega, nacionalne sigurnosti, ali i konkretnog doprinosa MORH-a Vukovaru, odnosno njegovom gospodarstvu i ekonomiji, jer je to stotinjak radnih mjesta koje ovom gradu puno znače, izjavio je u Vukovaru ministar obrane Damir Krstičević koji se sa svojim suradnicima sastao s gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji je izrazio zadovoljstvo zbog ministrove najave, kazavši kako se polako ispunjavaju obećanja aktualne Vlade o brizi za Vukovar svih 365 dana u godini, a ne samo na Dan sjećanja.

Penava je istaknuo da je „hrvatska politika očito počela realizirati nacionalne interese, a oni ne mogu biti da sjedište svega treba biti samo u Zagrebu.“

– To znači nove mlade obitelji, veći broj djece u vrtićima i školama, težnja je i intencija da se ti ljude zadrže u Vukovaru i da grad živi s vojskom, rekao je Penava, a na naš upit o operativnoj provedbi ovog projekta Krstičević je rekao da će „postrojba biti izmještena iz Vinkovaca.“

– Ovdje ćemo to povezati tako ti ljudi ovdje budu smješteni, da im radna mjesta i prebivalište budu tu, što bi tih 100 radnih mjesta bio konkretan doprinos Vukovaru, istaknuo je ministar, kazavši i da se to ne bi dogodilo bez potpore premijera Andreja Plenkovića. Osim dolaska vojske, Krstičević je najavio još neke novosti.

– Završna svečanost svih vojnih škola koja je od 2004. do 2011. bila u Vukovaru, a onda vraćena u Zagreb, od ove godine ponovno se vraća u Vukovar. Za Dan državnosti, 25. lipnja ova svečanost opet će se održati u Vukovaru i tako će biti i ubuduće. Vukovar je simbol pobjede u Domovinskom ratu i tu hrvatski časnik mora dobiti čin, jer je to naša povijest, ali smo svi skupa fokusirani na budućnost, poručio je Krstičević, koji će skupa s predsjednicom države i vrhovnom zapovjednicom OSRH Kolinda Grabar-Kitarović promaknuti brigadire Željka Živanovića i Ivicu Komljena u činove generala.

– To je još jedna velika stvar za Vukovar, jer je general Živanović vukovarski branitelj i to je prvi put nakon Blage Zadre da Vukovarac dobiva čin generala – rekao je Krstičević, a Penava je i to pozdravio kazavši da je prema vukovarskim braniteljima do sada bila nepravda to što je čin generala od Vukovaraca dobio samo Zadro i to posthumno.

Kad je riječ o tome Krstičević je rekao da se ne želi osvrtati u prošlost i baviti se svojim prethodnicima i onime što je bilo.

– Zadaća mog tima i mene je gledati u budućnost, kako nešto popraviti da bude bolje. Ovo je dobra i razumna odluka, to je brigadir Živanović zaslužio, ali to je priznanje i cijelom Vukovaru, zaključio je Krstičević, koji je predstavio i Vukovarca Davora Kiralja, koji će od 1. Ožujka biti na čelu Uprave za ljudske potencijale u MORH-u. Riječ je o vukovarskom branitelju, koji je i 9 mjeseci proveo u logoru.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content