SDP-ovac Bojan Glavašević u Crnoj Gori se rugao hrvatskoj zastavi

Foto: Snimka zaslona

Bojan Glavašević, član predsjedništva SDP-a, saborski zastupnik i bivši tajnik kabineta ministra branitelja, prošle je godine sudjelujući na konferenciji “Jezici i nacionalizmi” u Podgorici, između ostaloga, izjavio kako Hrvatska na svojoj zastavi ima “cijeli zoološki vrt”.

Otkako je ušao u politiku postavši tajnik kabineta ministra branitelja, Glavašević svojim nepromišljenim izjavama i dosjetkama niže gafove. Od 2014. godine ostao je zapamćen po snimci na kojoj se izrugivao (poginulim) hrvatskim braniteljima, a posljednji u nizu bio je njegov odgovor Andriji Hebrangu u ovotjednoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno, kada je rekao da Hebrang “nije ostao bez svega” kao on, nakon koje se ispričavao i opravdavao.

Ovaj doktorand lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na prošlogodišnjoj je konferenciji u Podgorici nazvanoj “Jezici i nacionalizmi” zajedno s nekoliko ideoloških istomišljenika iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine debatirao o temi “Govori li svaki narod u Crnoj Gori svojim jezikom?”. Objašnjavajući publici svoju perspektivu o tome na koji način jezici u određenom trenutku postaju politička stvarnost, Glavašević je rekao: “Onoga trenutka kada dignete granicu i na nju stavite carinika pa omeđite svoj mali komadić kugle zemaljske, piknete nekakvu zastavu sa životinjama na njoj, ili bez, šahovnice su isto okej, ali mi imamo i životinja nekoliko, cijeli zoološki vrt, onda jednostavno postaje fakat, dakle, postaje uistinu politički objektivno da vi tamo kažete – ovdje se govori taj i taj jezik. Jednostavno propišete to zakonima i to onda postaje politička realnost.”

Grb, zastava i himna najprepoznatljiviji su simboli svake države prema kojima se njihovi građani, kao i pripadnici drugih država i naroda, trebaju odnositi s poštovanjem. Prema Zakonu o grbu, zastavi i himni (čl. 2.), “grbom, zastavom i himnom Republike Hrvatske predstavlja se Republika Hrvatska i izražava pripadnost Republici Hrvatskoj”. Ono što Glavašević pogrdnim rječnikom naziva “zoološkim vrtom”, zapravo su tri hrvatska povijesna grba Dalmacije, Istre i Slavonije, od ukupno pet na kruni šahovnice, od kojih svaki ima svoju povijesnu simboliku i značenje. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri okrunjene leopardove glave, a koristi se od 14. stoljeća. Na istarskom se grbu nalazi žuta koza koja je simbol istarskog poluotoka još iz starorimskog doba, a sam grb se oblikovao već u 11. stoljeću. Posljednji je u nizu je slavonski grb koji sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele grede koje simboliziraju rijeke Dravu i Savu, između kojih se nalazi kuna, a iznad greda šesterokraka zvijezda. Ovaj slavonski grb potječe iz 13. stoljeća.

Konferencije pod zajedničkim nazivom “Jezici i nacionalizmi” održale su se 2016. godine u četiri grada: Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu u organizaciji četiri partnerske udruge iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Sudionici, ideološki istomišljenici i zagovornici jugoslavenskog jezičnog unitarizma, na sva su četiri događanja međusobno debatirali o “nacionalizmu” i “stvaranju” četiri jezika, ne mireći se s propašću političkog projekta “nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog jezika” i ne mareći za činjenicu da je hrvatski jezik, kojem oni otvoreno negiraju samosvojnost, postojao davno prije prisilnog nametanja izmišljenog jugoslavenskog jezika. Sklon nedoličnom govoru i neprimjerenom humoru kada su u pitanju vrijednosti Republike Hrvatske, Glavašević je iskoristio priliku u Podgorici da pokaže svoje nepoštivanje hrvatske države i njezinih simbola.

Transkripte svih debata konferencije, kao i debate u Podgorici, možete pronaći na ovoj stranici.

Izvor: narod.hr

3 comments

  1. Nada

    Glavasevicev mentor diplomske radnje je bio Milorad Pupovac pa otuda i njegov politički odgoj .

  2. Cecilija Cacic

    ti ci najgo grabezljiva zivotinja na tudje neskolovana svinja

  3. ŽIVOTINJA

    Ponovno je dokazao samo to da je on
    sâm nagora životinja.
    Isprdak kretena koji je širenjem kosovske propagande
    umalo izazvao krvavi sukob unutar Hrvatskih snaga.

Odgovori

Skip to content