U BEOGRADU SE SPREMAJU ZA RAT: Hoće li opet otvoriti Pandorinu kutiju?

U Beogradu se spremaju za rat, a s naslovnice Kurira vrišti: ‘Sloba je umro nevin’!

Riječ rat opet je postala najupotrebljivanija riječ u Srbiji,baš kao što je bila i s kraja osamdesetih i početka devedesetoih godina prošlog stoljeća. Istodobno brojni mediji prenose da se po beogradskim kafićima šapuće da rat dolazi. A s naslovnice pročetničkog beogradskog Kurira vrišti naslov:’Sloba je umro nevin. Haag o tome šuti već godinu dana’! Istodobno, mali Sloba, kako zovu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića, prije par dana je nazvao žalosnim podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv

Povjerenik EK za proširenje Johannes Hahn u najnovijem intervjuu za njemački Die Zeit, kazao je da za zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susjede EU važi – ili će Unija izvesti stabilnost ili će uvesti nestabilnost.”To posebno važi za zapadni Balkan. Poredim ga s tavom punom ulja. Dovoljna je varnica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regionu može se postići samo kroz europsku perspektivu”, uvjeren je Hahn. Inače s Johannesom Hahnom povjerenikom EK za proširenje nedavno se susreo i naš premjer Andrej Plenković na godišnjem ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj. Slična alarmantna upozorenja poput Hahnova u nedavnom članku za The Globe and Mail, iznio je Mark Mackinnon koji se osvrnuo na porast tenzija na području jugoistočne Europe, s osobitim fokusom na zapadni Balkan.

“Nigdje na svijetu tenzije nisu porasle kao na području jugoistočne Europe, gdje je mir proteklih desetljeća uglavnom bio održavan zahvaljujući političkoj volji SAD-a. Mogućnost američke vojne intervencije služila je kao jamstvo.No, prilike se mijenjaju.

Nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u, diljem svijeta širi se nejasan osjećaj – geopolitičke tektonske ploče se pomiču, brzo i nepredvidljivo.Sukobi na Bliskom istoku i u Ukrajini sve su češći od Trumpove inauguracije, a kineska vojska je upozorila kako se ratna retorika na relaciji Kina-SAD polako pretvara u stvarnost.

Najnapetije na području Balkana

No, najnapetije je na području Balkana. Na tom području mir vlada već 18 godina, od kraja rata na Kosovu. No, ono što bismo mogli nazvati “srpskim pitanjem” i dalje nije riješeno. Iako su Hrvati, Bošnjaci i kosovski Albanci izborili svoju nezavisnost od Beograda u 90-ima, u njihovim novim državama ostale su brojne srpske manjine. Dio Srba nada se kako će izbor Donalda Trumpa za predsjednika – možda u savezu s Vladimirom Putinom – omogućiti da se ta Pandorina kutija ponovno otvori’, piše između ostalog u svom članku za The Globe and Mail, Mark Mackinnon. Stoga i ne čude najnovije tenzije između Kosova i Srbije koje su dosegle svoj vrhunac porukom srpskog predsjednika Tomislava Nikolića Albancima na Kosovu, kako su Srbi spremni na rat. Inače riječ rat opet je postala najupotrebljivanija riječ u Srbiji,baš kao što je bila i s kraja osamdesetih i početka devedesetoih godina prošlog stoljeća. Istodobno brojni mediji prenose da se po beogradskim kafićima šapuće da rat dolazi. A s naslovnice pročetničkog beogradskog Kurira vrišti naslov: ‘Sloba je umro nevin. Haag o tome šuti već godinu dana’! Istodobno, mali Sloba, kako zovu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića, prije par dana je nazvao žalosnim podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. Na te Dačićeve skandalozne tvrdnje odmah je oštro reagirao naš ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.’ ”Napad na kardinala Stepinca, koji smo čuli od Dačića, je bio napad u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika. Kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala”, kazao je Stier u izjavi za novinare na margini svečanog obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske u Zagrebu. “Te se laži, nažalost, danas kontinuirano ponavljaju. Meni je žao što ima i Hrvata koji su u tome sudjelovali. Prošle godine je u srpskim medijima i Stipe Mesić ponavljao te laži”, rekao je Stier. Zbog toga je naš ministar vanjskih psolova odbio Dačićev zahtjev za bilateralnim susretom.

Što ako se Amerika povuče s ovih prostora…?

No, podsjetimo se samo kako je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, dva dana pred katoilički Božić,u povodu nabavke vojnih zrakoplova iz Rusije dao pravu ratnohuškačku izjavu upućenu našoj zemlji.’Mi smo ovo napravili da bismo zaštitili našu djecu i da bismo im garantirali budućnost’. A na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, usred Zagreba,pred očima cjelokupne hrvatske javnosti, izaslanik srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Vladimir Božović poručio je Srbima u Hrvatskoj da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima.Istodobno dok srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik države Tomislav Nikolić u Srbiji zveckaju oružjem te prijete novim ratom Hrvatskoj i Kosovu, u Dodikovoj Republici Srpskoj tamošnja televizija tvrdi da će na proljeće u BiH izbiti rat, a umirovljeni general Armije BiH, nekadašnji vojni zapovjednik petog korpusa u Bihaću, Atif Dudaković poziva Bošnjake da nabave vojne odore. I brojni relevantni analitičari tvrde da će najizgledniji katalizator nevolje biti upravo Dodikova Republika Srpska, koja ide prema tome da proglasi nezavisnost. Nacionalist Milorad Dodik zakleo se kako će održati referendum o odcjepljenju od Bosne do kraja 2018. godine.

U tom kontekstu Siebo Janssen, profesor povijesti na Sveučilištu u Koelnu, nedavno je vrativši se iz Sarajeva komentirao tamošnju situaciju. “Rat u Bosni je ponovno na stolu. Ako se Amerika povuče i prepusti ovaj prostor drugim sferama interesa, što onda?”, upitao je, komentirajući mogućnost da se SAD povuče s Balkana. “Nestabilnost jača, nacionalizam se vraća. Mislim da nas na ovom području čeka veoma, veoma problematičan period”, zaključuje Janssen.

Izvor: dnevno.hr

4 comments

  1. Sidland

    Srbi nisu normalan narod , dugo su ih zlostavljali Turci , 500 600 godina , a to je ostavilo vidljive posljedice u mentalitetu , antropologiji genetici , a što je najvažnije u karakteru i biću današnjeg srbijanca, koji je postao lažljivac , himben , prijetvoran, podmuklo pokvaren, lopov , bezvjernik, ubojica.

  2. Andrija Novina

    Ako bi nas Srbi još jednom napali to bi bio rat do konačnog rješenja. Od Srba i Srbije ne bi ostao kamen na kamenu.zato normalni Srbi maknite ili smaknite ove koji vas vode u nestanak. Srbi moraju proči katarzu i lustraciju i postati normalan narod kojemu su Hrvati susjedi a ne neprijatelji.

Odgovori

Skip to content