Uskrsli Feral pod imenom Novosti najviše šteti srpskoj manjini

Da bude jasno odmah na početku, nemam apsolutno ništa protiv niti jedne nacionalne manjine. Nemam ništa protiv njihovih stečenih prava, niti imam išta protiv da toga da nacionalne manjine u Hrvatskoj čuvaju i njeguju svoj identitet, svoju kulturu, tradiciju i naslijeđe.

Nemam ništa ni protiv toga da imaju svoje službeno glasilo, pa čak ni protiv toga da ih država pri tome na umjeren način financijski podržava. Ali ono što me izuzetno smeta jest nenamjesnko trošenje teško zarađenog novca poreznih obveznika. A još me više smeta instrumentalizacija jedne zajednice u svrhu promicanja vlastite ideološke agende.

Tjednik nacionalne manjine trebao bi imati dvojaku svrhu. Prvo i osnovno, promicati kulturu, običaje i identitet svoje nacionalne zajednice. Drugo, služiti kao glas te manjine i učiniti ga dijelom javnog medijskog prosora. A sve to s ciljem boljeg razumijevanja položaja i problematike manjina, te afirmacije manjine kao istinskih građana ove zemlje bez obzira na određenu kulturnu autonomiju.

Gdje su tu “Novosti”?

Pokušajmo sada ovo gore rečeno primijeniti na tjednik srpske nacionalne manjine. Više je nego očito da je tu riječ prvenstveno o političkom tjedniku, i to s vrlo jasno definiranom lijevo-političkom agendom iza koje stoji stav uredništva. Tjednik ekstenzivno koristi političku satiru koja se posebno izražava kroz grafička rješenja na naslovnici, pa bi smo ga u tom smislu mogli najbliže usporediti s nekadašnjim “Feralom”. A kada još uz to uzmemo u obzir činjenicu da gotovo svi istaknutiji feralovci danas pišu za “Novosti”, stiče se dojam kao da je nekadašnji “Feral Tribune” ukrsnuo pod novim imenom, konačno pronašavši način da ga se financira javnim novcem.

Kako god da je to toga došlo, nalazimo se pred očitim slučajem nelojalne konkurencije gdje jedan politički tjednik pod firmom glasila nacionalne manjine dobiva 3,2 milijuna kuna iz državnog proračuna, dok se njegovi konkurenti za svoja sredstva moraju izboriti na nezahvalnom tržištu tiskanih novina i internetskih portala.

Opasna stereotipizacija srpske manjine

A u svemu tome najdeblji kraj izvlači upravo srpska nacionalna manjina, koja se nepravedno povezuje sa stavom uredništva političkog tjednika “Novosti”. Pa bi se tako npr. mogao steći dojam da su svi pripadnici srpske nacionalne manjine socijalisti, pobornici rodne ideologije i LGBT agende, pobornici tzv. “prava na pobačaj”, zakleti protivnici politike Donalda Trumpa, ateisti i agnostici koji se gnušaju nad idejom objavljene religije i božanski ustanovljenih religijskih institucija, skloni ismijavanju ideje ljubavi prema domovini.

A što je s drugima? Što je s onim pripadnicima srpske nacionalne manjine koji se zalažu za vrijednosti kapitalizma i slobodnog tržišta, koji vjeruju da je brak zajednica muškarca i žene, koji se zalažu za pravo na život od začeća, podržavaju politiku Donalda Trumpa, smatraju se kršćanima i poštuju crkvene autoritete, vole Hrvatsku i smatraju je svojom domovinom?

Imaju li i oni pravo na svoje glasilo?

Autor: Luka Popov/direktno.hr

Odgovori

Skip to content