Zahtjev za transparentnim trošenjem novca = fašizam u Hrvatskoj

Koliko fašizma „Novosti“? Onoliko koliko dopusti kukavičluk (pseudo)domoljublje

Posljednjih tjedan dana pozornost javnosti ponovno zaokuplja tjednik („nedeljnik“) „Novosti“, koji navodno predstavlja glasilo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj (kažem navodno, jer „Novosti“ sigurno ne predstavljaju Predraga Mišića ili Nenada Vlahovića).

Povod je izvješće udruge „U ime obitelji“ u kojem se navodi da navedeni tjednik ne radi u skladu s uvjetima dodjele proračunskog novca te da u svojim člancima širi mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu.

U udruzi „U ime obitelji“ smatraju da bi SNV – kao nakladnik „Novosti“ – trebao vratiti dodijeljenih 3,2 milijuna kuna koji još nisu raspoređeni i da bi mu se trebalo onemogućiti javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku tri godine.

O protuhrvatskom, upravo istragaškome djelovanju „Novosti“ autor ovih redaka prvi je upozorio sada već daleke 2011. godine, kao i kasnije u nekoliko članaka objavljenih na Portalu hkv.hr.

Upozorenja nisu, dakako, urodila bilo kakvim plodovima, pa je proračunski nametnik zvan „Novosti“ i dalje nastavio širiti mržnju i provocirati društvene i etničke podjele.

Nije pomogla niti smjena glavnog urednika nakon skandalozne naslovnice „Oba su pala“, kao niti kaznena prijava u vezi s pjesmom „Lijepa naša haubico“. Navedeni pjesmuljak, koji je na najbezočniji način izrugivao državnu himnu, proglašen je satirom i tu došao kraj svakoj raspravi.

I najeklatantnija protuhrvatska rabota u političkome i medijskom prostoru, naime, može proći samo ako ju se umota u celofon tobožnje satire. S druge pak strane, kad su u pitanju autori nacionalnog predznaka (omraženi „desničari“, „ustaše“ i „fašisti“) tad ne postoji satira, nego se rabi kovanica „govor mržnje“, kao zamjena za nekadašnji verbalni delikt.

Koliko fašizma?

Kad su u pitanju „Novosti“, tad se ne postavlja samo pitanje sadržaja tog glasila, u kojemu se redovito dezavuiraju i izvrgavaju ruglu temeljne vrijednosti hrvatskog naroda.

Ono što je još zanimljivije je činjenica da je notorni etnobiznismen Milorad Pupovac kao predsjednik SNV-a (nakladnik „Novosti“) član tijela koje odlučuje o dodjeli sredstava istome tom SNV-u, ali i član tijela koje kontrolira trošenje istoga novca. Takav „transparentni“ krkankluk moguć je samo u Hrvatskoj, ali samo kad su u pitanju privilegirane i zaštićene kaste profesionalnih „antifašista“ i „etnobiznismena“.

Tko god postavi pitanje kontrole poslovanja i financiranja Privilegiranih, automatski od strane medijskih terorista biva proglašen „fašistom“ i „zatirateljem slobode govora“.

Naravno, iste te medijske plaćene ubojice ne zanima stvarni fašizam, pa tako niti činjenica da je predsjednik najveće srpske stranke u Hrvatskoj – inače -Pupovčev prijatelj – bivši član terorističke vlade tzv. SAO Krajine koji je pad vukovarske bolnice proglasio padom „poslednjeg ustaškog uporišta“.

„Koliko fašizma“ – vrišti s posljednje naslovnice „Novosti“, koja se financira „ustaškim“ kunama. Odgovor je jasan: u Hrvatskoj se fašizam širi proporcionalno zahtjevima za transparentnim trošenjem proračunskog novca kad su u pitanju civilne udruge i tzv. neprofitni sektor, koji su nakon raspada Jugoslavije postali parazitsko utočište jugofila svih boja i pasmina.

Čim se malo takne u sinekure i lagodan život uz malo rada Privilegiranih, fašizam istog trena počinje izranjati iz mračnih zakutaka i zahtijeva trenutačnu intervenciju čak i međunarodnih faktora. A istoga se trena javlja i HND (dopredsjednica te ideološke sekte inače je Pupovčeva nevjenčana supruga), koji opravdava očiti „govor mržnje“ protiv većinskog naroda.

Do kada kukavičluk-domoljublje?

I dok je ponašanje „Novosti“, HND-a i profesionalnog Srbina Pupovca nešto na što smo već navikli, kao što smo navikli i na to da DORH ne radi svoj posao kad su u pitanju Privilegirani, začuđuje (ili ne začuđuje?) ponašanje vladajućih HDZ-a i Mosta kad su pitanju Pupovčeve istragaške i financijske transparentne malverzacije.

„Novosti“ su nakon izvješća udruge „U ime obitelji“ očekivano napale Željku Markić klasičnim primitivnim (pseudo)argumentom ad Hitlerum. Potjernica s Markićkinim licem ukrašenim hitlerovskim brkovima ukrasila je sljedeću naslovnicu „Novosti“, a da se pritom nije oglasila niti jedna „udruga za ljudska prava“.

Potrebu ustati u zaštitu ljudskih prava Željke Markić nije osjetio niti itko viđeniji iz HDZ-a, stranke koja se inače jako diči svojim domoljubljem. I upravo ovdje možemo otkriti misterij zašto se DORH niti ostale institucije ne bave očitim kaznenim djelima Pupovca i njegovih „Novosti“.

Naime, oni uživaju i prešutno toleriranje vladajućih, koji zarad svojih sinekura i sinekurica (da ne uporabimo augmentativ) kukavički šute na očito vrijeđanje hrvatske države i hrvatskog naroda.

I dok je god tako „Novosti“ ne samo da ne će ublažiti svoj protuhrvatski narativ, nego u narednom razdoblju možemo očekivati sve jače i jače napade i uvrjede. Koliko fašizma „Novosti“? Onoliko koliko dopusti kukavičluk (pseudo)domoljublje.

Davor Dijanović/hkv.hr

 

Odgovori

Skip to content