ŽELE LI I PAPU UVUĆI U SVOJE PODLE IGRE? Slovenci očekuju da Vatikan djeluje da Hrvatska prihvati arbitražu o granici!

Predsjednik slovenskog Parlamenta Milan Brglez s papom Franjom / REUTERS

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez potvrdio je u srijedu u Vatikanu, gdje boravi u dvodnevnom radnom posjetu, kako očekuje da bi Sveta Stolica mogla djelovati na Hrvatsku da prihvati buduću arbitražnu presudu o granici, odnosno da preuzme nakakvu posredničku ulogu, o čemu su prije toga špekulirali mediji.

Pozivajući se na neimenovane izvore prvi je o tome pisao mariborski dnevni list “Večer”, koji tvrdi da je to jedan od ciljeva Brglezova posjeta Vatikanu čiji je formalni povod 25. obljetnica međunarodnog priznanja Slovenije, za što se Vatikan kao i u slučaju Hrvatske prvi zauzeo.

Brglez je u srijedu, prvog dana posjeta, nakon kratke opće audijencije kod pape Franje, duže razgovarao s dekanom kardinalskog zbora, kardinalom Angelom Sodanom koji je u vatikanskoj diplomaciji u vrijeme osamostaljenja Slovenije i Hrvatske igrao važnu ulogu, te potvrdio da je u razgovoru bila spomenuta i arbitraža.

“Naše je očekivanje da će Sveta Stolica oko arbitraže odigrati neku ulogu, sličnu onoj koju je imala u vrijeme zaključivanja arbitražnog sporazuma”, kazao je Brglez komentirajući navode slovenskih medija, nakon susreta sa Sodanom, te dodao da međunarodne sporazume kao što je sporazum o arbitraži treba poštovati.

U vezi s mogućom diplomatskom akcijom Vatikana, Brglez je kazao da se Vatikan o tome nije i ne može opredijeliti ukoliko želi odigrati posredničku ulogu, kakvu Slovenija priželjkuje.

Mariborski list “Večer” koji je prvi objavio neslužbenu informaciju o želji Slovenije da Vatikan posreduje kod Hrvatske da odustane od odbijanja arbitraže i prihvati presudu, te njenu primjenu, navodi da je argument Ljubljane stanje u regiji, odnosno da bi arbitraža morala biti model za rješavanje sličnih sporova na Balkanu, te da bi u tom smislu akcija Svete Stolice mogla biti presudna jer je Hrvatska “strogo konzervativna” katolička zemlja na koju Vatikan ima utjecaj.

Što se tiče razgovora sa Sodanom, Brglez je kazao da su bili posvećeni aktualnim pitanjima Europe i svijeta, pri čemu Vatikan uvijek zagovara put dijeloga i inkluzivnosti, te potvrdio da je spomenio i arbitražu između Slovenije i Hrvatske.

MISIJA / HINA

Odgovori

Skip to content