Žužul kod Dujmovića o predsjednici, Trumpu, odnosima sa Srbijom…

Foto: snimka zaslona

Gost u emisiji Tihomira Dujmovića ‘Iza zavjese’ bio je bivši ministar vanjskih poslova i izvrsni poznavatelj prilika u SAD-u Miomir Žužul, prenosi HRT.

“Ne smatram sebe političarem, kratko sam bio u politici i nije mi se svidjelo, lobist sam, savjetnik za međunarodne poslove i predajem diplomaciju na nekoliko mjesta u svijetu”, izjavio je na samom početku emisije Žužul.

Ponosan je da je sudjelovao u zastupanju Hrvatsku u žalbenom postupku pred Haškim sudom u slučaju Gotovina. “Znao sam potpuno pouzdano da Gotovina nije kriv za ono što mu se pripisivalo. Radio sam s obranom, surađivao s Lukom Mišetićem, ponosan sam na te dane”, kaže.

U arbitražu Ina-Mol nije bio uključen, ne želi komentirati proces arbitraže jer ne želi komentirati tuđi rad, kaže. Misli da je pravo vlade da donese odluku za otkup Ine, ne želi govoriti je li to dobra ili loša odluka, smatra da je najgora odluka ona koja se ne provede do kraja.

Komentirao je put predsjednice Grabar-Kitarović u Ameriku. “Bio je to i uspješan i neophodan put”, kaže. “Predsjednica ima dobre odnose i veze u Americi. U situaciji kada su se svi gurali pred Trumpov toranj na jedan ili drugi način, bilo je neophodno da ode. Postojalo je nekako ozračje da je Hrvatska na strani Hillary Clinton i takav put je bio neophodan.”

“Što se tiče medijskih napada, predsjednicu uvijek napadaju isti”, smatra Žužul. “Za različite stvari, često krivo interpretiraju. Sve to ide iz političkih krugova kojima ona ne pripada i to će se ponavljati”, uvjeren je.

“Tako je i s vladom, vladu su dočekali napisi tko će prvi pasti, tko je najslabija karika umjesto da govore tko će prvi napraviti nešto dobro”, kaže Žužul. Naglašava da u javnosti fale ozbiljne analize, ali zato postoji negativistički stav.

“Američki predsjednik Donald Trump je pobijedio jer je pogodio ono što tišti američke glasače. Obraćao se onima koji žele snažnu Ameriku, koji su nezadovoljni i upravo oni su izašli na izbore. Rezultati određuju zapravo oni koji ne iziđu na izbore”, kaže.

Na pitanje brine li se što se Srbija naoružava i zvecka s oružjem, Žužul je odgovorio pozitivno. “Naravno, to treba brinuti svakoga, rekao je. Kada ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je vrhunski diplomat, kaže da je zabrinut da bi na području bivše Jugoslavije mogao izbiti rat, onda je to razlog za brinuti se. Na području bivše Jugoslavije imamo cijeli niz neriješenih situacija, prvenstveno BiH. Dvije su političke opcije koje guraju prema raspadanju BiH, a često puta to maskiraju željom za opstankom. Hrvati su im postali smetnja. Kada je Dayton donesen, jasno je bilo da je to nezavršen projekt, on je zaustavio rat, ali je nedorečen”, smatra.

“No, nije samo BiH problematična država ovdje”, tumači Žužul. “Albanija je jedina stabilna, ali je izolirana, no dobar dio Albanaca na Kosovo i Makedoniji joj se žele pripojiti, Kosovo se opet zakuhava, Makedonija je u izrazito teškoj situaciji, ekonomske prognoze za Grčku su da se može u 2018. ponoviti ono što je bilo… Razloga za zabrinutost ima i treba imati”, poručuje.

Prijeti li raspad Europske unije? “Može se dogoditi”, smatra Žužul. “Europska unija do sada nije mogla riješiti goruća politička pitanja kao što je pitanje izbjeglica, pitanje zajedničke obrane, čak nemaju razmjenu podataka o osnovnim problemima – kao terorizam recimo… Rezervne opcije ne mora biti, treba uvijek voditi vlastitu politiku, davno je Bismarck rekao u međunarodnim odnosima ne postoje stalni prijatelji, postoje stalni interesi. Naš je interes blizak s Višegradskom skupinom. Iako nas stalno guraju u neku drugu regiju.”

Što misli o Sanaderu, Karamarku i Plenkoviću? Sanadera ne želi komentirati, kada su kratko radili zajedno u vladi, napravili su i dobrih stvari, kaže. “Je li me Karamarko volio ili ne, ne znam, član sam HDZ-a, ne miješam se u unutarstranačke odnose, predsjednik mi je onaj koji izaberu za predsjednika. Plenković mi je najbliži po habitusu, sličniji po razmišljanju, možda zato što je diplomat kao i ja.”

Izvor: narod.hr/hrt.hr

Odgovori

Skip to content