AFERA DNEVNICE: Kako Saucha smije voditi istragu?!

Nakon što je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak na konferenciji za medije izjavio da se isplaćivanje putnih naloga za fiktivna putovanja nastavilo i nakon odlaska Zorana Milanovića iz Vlade, otkriveno je kako su brojni službenici i savjetnici premijera navedeni na listi službenih putovanja u 2016. godini. No kako direktno.hr neslužbeno doznaje – na putnim nalozima stoji i potpis Davora Božinovića, predstojnika Ureda premijera Plenkovića!

Dva su moguća slučaja u ovom scenariju. Jedan je da je Božinović doista potpisivao fiktivne naloge, a drugi – da je potpis lažiran. Podsjetimo, usluge grafologa već su korištene u aferi dnevnice, a objašnjenje glavnog osumnjičenog, SDP-ovca Tomislava Sauche, upravo je taj da mu je potpis lažiran. Podsjetimo, grafološkim nalazom utvrđeno je da je potpis bio autentičan.

Informaciju je na društvenim mrežama podijelio i Ante Gugo, novinar i publicist blizak HDZ-u.

“Imao bih nekoliko pitanja, pa ako netko od novinara i netko iz neke PR agencije zna odgovor, može slobodno napisati. Dakle, prije nego se išta znalo o nastavku afere dnevnice dio medija je marljivo izvještavao o svjetlima koja se kasno noću vide u prostorijama Vlade. Kojim povodom su novinari bili kasno noću kod Vlade kako bi to snimili i o tome izvjestili? Tko ih ih je obavijestio? Danas smo saznali da je pronađeno nekoliko krivotvorenih putnih naloga s potpisom Davora Božinovića. Mediji skloni Sauchinoj nevinosti već danima pričaju o tome. Tko je gledao u kristalnu kuglu ili je u pitanju bio tarot? Ne, na ono treće ne smijem ni pomisliti. Čovjek je nevin. To je sad jasno, jer putni nalozi su se pojavljivali i nakon što je on otišao iz Vlade. Kako je on vodio istragu ako je pri izlasku iz pritvora morao obećati da neće kontaktirati sa svjedocima i ometati istragu? Pa dajte molim vas, nije to tako važno pitanje kao što je od najvećeg značenja zašto je premijer održao zajedničku presicu s državnim odvjetnikom. Nego, koliko u Vladi danas radi ljudi koje je Zoki doveo? Mislim, on je očito znao. Proročanski je rekao da je to narkomanski modus u kojem je netko uzimao i da treba vidjeti je li toga bilo prije i je li se nastavilo. Eh da, rekao je on i da se nikad neće odreći Sauche. Još davno prije. Ja samo pitam. Vi slobodno komentirajte. Idem čitati nešto od Agate Christie”, napisao je Gugo na fb-u.

Slučaj premještene tajnice

O cijelom slučaju poslali smo upit Vladi, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

U ovom kontekstu zanimljivo je spomenuti činjenicu da Sandra Zeljko, tajnica u Uredu premijera Andreja Plenkovića i glavna svjedokinja u istrazi protiv Sauche, od utorka više ne radi u Banskim dvorima već je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama, doznaje se u Banskim dvorima.

Odluka o premještaju Zeljko službeno je potpisana jutros, navodi izvor u Vladi. Zeljko je na ovo mjesto dovela Jadranka Kosor za vrijeme dok je bila premijerka, a Zeljko se zadržala sve do Plenkovića.

Oreškovićevi savjetnici opovrgavaju

Predstojnik Ureda Tihomira Oreškovića Neven Zelić rekao je da očekuje provođenje istrage te da će odgovarati na sva pitanja koja mu se postave. Naglasio je da je ovo pitanje za UZOP – Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH – gdje se nalazi blagajna i isplaćuju sredstva.

Bivši savjetnik premijera Tihomira Oreškovića za unutarnju politiku, Davor Huić, na listi se pojavljuje čak pet puta – za navodna dva putovanja u Ženevu, te po jedno u Luxembourg, Ženevu i Beč. “Nisam putovao van zemlje na službeni put, niti sam podizao dnevnice”, rekao je Zelić.

Jakša Puljiz, savjetnik bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, demantirao je u utorak da je u 2016. službeno putovao u Ženevu, Luxembourg i Zurich, što bi moglo značiti i da su ta putovanja bila fiktivna s obzirom da su u preslici evidencije službenih putovanja, koja je izašla u medijima, prikazana kao stvarna.

Još jedan od Oreškovićevih savjetnika Stjepo Bartulica tvrdi da nije bio na svim putovanjima koja se navode u preslici službene evidencije. Bartulica u SMS odgovoru Hini tvrdi da nije putovao u Luxembourg, dok za ostala mjesta navedena u evidenciji kaže da jest putovao.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. Mile Grgas

    Ovo su priče za djecu u jaslicama i ne drži vodu.Sramota političara bez obzira na stranku Umjesto da šute oni se hvale kako varaju obične ljude koji kopaju po smeću.Slušam političare kako se to riješi sa dva tel.poziva ili najduže za dva sata što upućuje da su znali oni kako seto radi.Ja kao obični građanin se sramim ove rabote a oni se na tv na slikavaju kao da su otkrili novi svemir.Povraća mi se.

Odgovori

Skip to content