Američki državni tajnik traži žuran ulazak Crne Gore u NATO

Američki državni tajnik Rex Tillerson pisao je čelnicima američkog Senata, pozivajući ih na ratificiranje članstva Crne Gore u NATO savezu uz obrazloženje da je taj čin u interesu SAD, prenosi Reuters.

Tillerson navodi da bi članstvo Crne Gore u NATO-u za posljedicu imalo veću integraciju, demokratske reforme, pojačanu trgovinu, sigurnost i stabilnost među njenim susjedima, navodi Reuters.

Državni tajnik Tillerson je u pismu čelniku republikanske većine u Senatu, naveo da bi bilo “od ogromne pomoći” kada bi Senat na vrijeme zakazao raspravu i glasovanje i to najkasnije do svibnja i sudjelovanja Donalda Trumpa na sastanku NATO saveza.

-Sudjelovanje Crne Gore na summitu NATO-a u svibnju kao punopravnog člana, a ne promatrača, poslaće snažan signal o transatlantskom jedinstvu – dodao Tillerson u pismu.

Moskva se protivi daljem širenju NATO-a, a američko odlaganje prijema Crne Gore u NATO savez potaklo je pitanja o tome hoće li se administracija predsjednika Donalda Trumpa usprotiviti Rusiji usprkos spekulacijama o Trumpovim željama za boljim odnosima s Moskvom.

Sve članice NATO saveza vide prijem Crne Gore kao čin suzbijanja nastojanja Rusije da proširi svoj utjecaj na jugoistoku Europe, navodi Reuters.

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content