ČEGA SE BOJI PUPOVAC: Klerikalno-konzervativni pokret želi osvojiti vlast!

Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, prije nekoliko je dana dao intervju za Novi list u kojem je govorio o radu odnosima s HDZ-om i Mostom, o odnosu s premijerom Plenkovićem i ploči u Jasenovcu, prenosi Dnevno.hr.

Na pitanje jesu li članovi SDSS-a počeli popunjavati pozicije u izvršnoj vlasti? Pupovac je odgovorio:

“Jesu, dosad imamo po jednog državnog tajnika i pomoćnika ministra i još neke na drugim pozicijama u državnoj upravi. Najvažnije što se sada radi je ustrojavanje posebne jedinice u Ministarstvu obrazovanja koja će se baviti obrazovanjem pripadnika nacionalnih manjina. To je usaglašeno i predstavlja značajan iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. Nekad smo znali imati pomoćnika ministra obrazovanja, ali praktično nije bilo nikoga s kim bi on radio ovaj posao. Sad će se formirati ta ustrojstvena jedinica i onda popunjavati s raspoloživim kadrovima. Oni će predlagati rješenja za udžbenike, pratiti provođenje zakona, koordinirati aktivnosti pojedinih agencija i ustanova… Drugo bitno pitanje je razvoj manjinskih sredina, kako bi se na tim područjima stvorilo pretpostavke za održiv život.”

Pupovac je rekao kako se nije slagao s bivšim premijerom Milanovićem jer je, kako kaže ‘Milanović smatrao da Srbi iz SDP-a mogu reprezentirati ukupne potrebe svih građana, pa onda i pripadnika srpskih i drugih manjina’. Za premijera Plenkovića kaže da ‘ima prilično uspješan način komuniciranja s ljudima’ u smislu ‘uvažavanja, prepoznavanja argumenata, dogovaranja’.

“Andrej Plenković nesumnjivo je kao premijer puno pridonio da se umiri politička retorika koja je dolazila iz HDZ-a i poticala sukobe. Ipak danas imamo bitno drukčiji politički dijalog i kulturu u odnosu na 2015. ili 2016, a to nije mala stvar. Drugo je pitanje je li to dovoljno i zaustavljaju li se time svi procesi koji nisu prestali postojati.”, rekao je Pupovac te napomenuo kako su ‘ti procesi izrazito zabrinjavajući’.

“Oni su zastali u prva dva mjeseca ovog mandata, ali su onda ponovno krenuli. Od kraja prosinca taj jedan drugi svijet, koji ne predstavlja mainstream i politiku Vlade, jača i ozbiljan je izazov premijeru Plenkoviću, kao i za nas koji smo većina u Saboru i podržavamo Vladu. U tom smislu vrlo ozbiljan izazov i za mene. Ta dva svijeta ne mogu koegzistirati, a taj drugi svijet, koji nosi klerikalno-konzervativne, veoma desne poruke, sve više ulazi u prostor mainstreama i potiskuje Vladu.”, opisao je ‘te procese’ Pupovac.

Na tvrdnju da se ‘Sve vlade na ovome svijetu bave ideologijom’ Pupovac je rekao: “Hrvatska jest u jednom trenutku imala beskoristan, štetan ideološko-politički sraz. Ali, priznanje činjenice da se ugrožavaju demokratski procesi, institucije, pa i temeljne ustavne vrijednosti nije stvar ideologije nego obrane demokratskih tekovina i ustavnih vrijednosti na koje nasrću ti ljudi. Tu Vlada ne može ostati nijema ili govoriti nemuštim jezikom, općim frazama koje bi pokrivale i jedno i drugo, kao što se dosad činilo. Mora se početi govoriti jezikom koji će razumijeti i građani i oni kojih se to tiče.”

“(…) Klerikalno-konzervativni pokret želi osvojiti vlast, preuzeti je od svake politike, socijaldemokratske ili demokršćanske. Oni koji su u Jasenovcu postavili ploču samo su manipulativno sredstvo klerikalno-konzervativnog pokreta.”, rekao je Pupovac.

Na pitanje je li nacionalizam jedno od obilježja tog pokreta, Pupovac je odgovorio: “Mi imamo problem što se na adekvatan način nismo suočili s nasljeđem nacionalizma i razbuđivanjem tog nacionalizma od strane pojedinih grupacija, razočaranih socijalno ili politički, a istovremeno ga potiču skupine koje žele doći na vlast. Naročito su zabrinjavajuće poruke silne mržnje koje se šire u različitim pravcima i razaraju naše društvo, produbljuju konflikte i stvaraju nove koji do jučer nisu postojali.”

(…)Hrvatska neće biti stabilna bez konsolidirane narodnjačko-demokršćanske stranke, a zbog ravnoteže potrebna je i snažna socijalemokracija.”, zaključio je Pupovac za NL.

Autor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content