FINANCIJER MOSTA: Tko je Branko Roglić koji se prvi usudio prisilno naplatiti od Todorića

Branko Roglić je aktivirao zadužnicu, to jest prisilnu naplatu svojih potraživanja od Agrokora. Kako neslužbeno doznajemo, Roglić želi naplatiti 10 milijuna kuna dugovanja, piše direktno.hr.

Branko Roglić vlasnik je Orbica, jedne od najveće distributerske tvrtke u regiji te je prvi pokrenuo prisilnu naplatu nad Agrokorom i poslovnim carstvom Ivice Todorića.

Orbico ima preko 2800 zaposlenih i posluje u više od 19 zemalja s prihodom od 1,8 milijardi eura. Orbico je nedavno preuzeo slovensku tvrtku Everet International, odnosno Everet grupu. Riječ je o drugom po veličini distributeru kozmetike u ovoj regiji s prihodom od 33 milijuna eura. Njegov Orbico Beauty sad će premašiti prihode od 200 milijuna eura i postati jedan od većih distributera kozmetike u Europi. Osim Orbica, Roglić je vlasnik i dvaju hotela te više od 15 ak vila i 30 jahti. Poslovni uzlet započeo je kupnjom u privatizaciji tvornice Croatia baterije te je investiranjem postupno širio djelokrug rada i svoje bogatstvo.

Branko Roglić rođen je 1943 u Makarskoj. Nakon završenog elektrotehničkog fakilteta prvi posao dobiva u splitskoj Industriji za radioelektriku i komunikacije gdje postaje komercijalni direktor. Zanesen idejama Hrvatskog proljeća učlanjuje se u Partiju kako bi je iznutra demokratizirao. Kao član Matice hrvatske 1971. godine etiketiran je kao tehnomenadžer i nacionalist pa gubi taj posao. Poslije toga nikad vise nije postao članom ni jedne stranke.

Roglić je inače bio savjetnik za gospodarstvo Stjepana Mesića s kojim se i privatno druži.

Roglić je, kao svojevrsna siva eminencija, na zadnjim parlamentarnim izborima podržavao MOST Bože Petrova i financirao im kampanju jer, kako je objasnio u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, “oni su bili jedini koji su shvatili ključne probleme hrvatskog društva”. Nadao se da će Most krenuti u rasterećenje. Most je njegovu potporu izgubio nakon izbora kada je sklopio koalicijski sporazum s HDZ-om umjesto s lijevom koalicijom te kada je unatoč obećanju o smanjivanju administracije i stvaranju bolje poslovne klime MOST prešao na tamnu stranu Hrvatske politike i zadovoljio se foteljama, donosi direktno.hr.

 

Odgovori

Skip to content