JOSIP JOVIĆ: Čemu služi američko izvješće?

Kad Europska komisija prognozira rast BDP-a, zavlada opće oduševljenje. Ako sad neka međunarodna nogometna organizacija prognozira da će Hajduk biti prvak sljedeće godine, Torcida već može slaviti. Ima, doduše, i drukčijih vijesti iz bijeloga svijeta. Tako State Department u sklopu svojih ocjena o stanju ljudskih prava u svijetu analizira i stanje stvari u našoj zemlji. A stanje, sudeći prema ovom izvješću, nije bajno.

Nedopustiva površnost

U spomenutom se izvješću govori o socijalnoj diskriminaciji, nasilju nad pripadnicima manjina, ženama i djecom, o korupciji i sporosti pravosuđa, o pretrpanim zatvorima, upletanju Vlade u rad agencija za ljudska prava, raspuštanju Vijeća za elektroničke medije, o ugrožavanju medijskih sloboda…

I opet, naravno, mi više vjerujemo onome što drugi kažu o nama nego vlastitim očima. Daleko od toga da su prilike idealne, ali izvješće pati od neoprostive površnosti, pisano je ovlaš, onako đuture.

Diskriminacije i nasilja kakva se spominju (moglo se dodati i nasilje nad muškarcima i starcima), mogu se zabilježiti na svakom dijelu kugle zemaljske. Ključno je, naime, a time se autori previše ne zamaraju, koliko su ona plod sustavne državne politike, bilo da se potiču ili toleriraju. Nismo, nadalje, nikada ni čuli za postojanje „agencija za ljudska prava“. Netočno je da je raspušteno Vijeće za elektroničke medije. I zar napad nekog divljaka na jednog novinara može poslužiti kao dokaz medijskih nesloboda?

State Department je napisao takvo izvješće oslanjajući se na potkazivačke informacije određenih „nevladinih udruga“. Pučka pravobraniteljica sama se hvali kako je njezino izvješće, koje nije prihvaćeno u Saboru, poslužilo za ovo američko izvješće, što miriše na laganu osvetu. Oporba trijumfira u stilu Amerika nam opalila pljusku, kao da isto izvješće nije pisano i onda kad je ona bila vlast.

Potpuna ironija

Pitanje je i kakvog smisla imaju ovakve opservacije, osim što služe za pritisak na male zemlje i za demonstraciju demokratske superiornosti najmoćnije države, koja je zapravo u tom smislu izgubila svaki kredibilitet.

Zaista je malo neuvjerljivo kad lekcije o ljudskim slobodama i pravima dijeli administracija koja se ograđuje zidovima i zabranama ulaska, kad u toj zemlji svako malo policija upuca nekog crnca, u zemlji slobodnog nošenja oružja, u zemlji u kojoj su svako malo čak i učenici na meti masovnih ubojica i u zemlji u kojoj masa stanovništva nema zdravstveno osiguranje.

U posljednje je vrijeme, da ironija bude potpuna, rusko ministarstvo vanjskih poslova počelo pisati slična izvješća, pa i o stanju prava i sloboda u SAD-u.

Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content