‘Milanka je dobila zaštitu zbog prijetnji s Fejsa, a policajac koji je na meti albanske mafije ne!’

Nacionalni sindikat policije je na konferenciji za medije u Splitu uručio ček od 15 tisuća kuna 26-godišnjem omiškom policajcu, inače njihovom članu, kojemu je još uvijek nepoznati počinitelj lani u prosincu u Omišu zapalio smart.

Policajac nije dobio dozvolu za fotografiranje od svojih pretpostavljenih, a kako to djelo nije riješeno odlučeno je da se on ne fotografira s čekom, koji je preuzeo splitski povjerenik Sindikata Eugen Ujević, idejni kreator i nositelj ove akcije.

– Nismo htjeli skupljati priloge građana koji su se javljali kada su čuli za ovu našu incijativu, nego smo novac skupili od policajaca, uglavnom iz našeg sinidkata, ali i drugih, dok je pet tisuća direktno dao naš Sindikat jer ova akcija je vođena pod geslom “Svi za jednog – jedan za sve” – rekao je Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata.

Evidentirano 750 prijetnji

Kajkić je iznio podatak da je u zadnjih deset godina zabilježeno 750 prijetnji policijskim službenicima, a bilo je u tom razdoblju i više od tisuću fizičkih napada na policajce, dvojica su ubijena zbog direktne osvete kriminalaca, dok se u pet slučajeva osnovano sumnja da su policajci ubijeni zbog toga. Također, zapaljeno je ili oštećeno 15 privatnih vozila policajaca, a u 98 posto slučajeva počinitelji nikada nisu pronađeni, te policajci nisu naplatili štetu na svojoj imovini. O bušenju guma, šaranju privatnih vozila policajaca sprejevima i sličnim stvarima Kajkić nije iznosio podatke jer takvih slučajeva ima puno.

– Ako se zna da je prosječna policijska plaća oko 4200 kuna, onda je jasno da policajci ne voze nove i skupe automobile koje je nužno osigurati. No, kada policajcu netko zapali auto star 10 godina, njemu je napravljena velika šteta jer će on teško skupiti sa svojom plaćom novac i za takvo rabljeno vozilo. I zato, ako već na te pojave ne reagira MUP kao naš poslodavac, pa čak ni drugi sidnikati koji djeluju u tom sustavu, ako ne reagira pravosuđe, uvijek ćemo reagirati mi – rekao je Kajkić, čiji sinidkat želi da se zaštitita policijske imovine uvede u Zakon, naravno ako je ona nastala zbog policijskog postupanja a ne privatnih situacija.

– Pa i ova akcija je usporena jer su policajci mislili i da Zakon o policijskoj solidarnosti rješava ovakve situacije kao što je slučaj omiškog kolege, ali to nije točno – rekao je splitski povjerenik Eugen Ujević.

Zašto podaci o obitelji?

– Smeta nas kada policajac svjedoči u sudskom postupku protiv osobe koju je sam uhitio, kada on mora pred svima davati svoje podatke, od toga na kojoj adresi živi do toga koliko djece ima. To je jasan signal počinitelju šta treba dalje raditi. Pa i u ovom omiškom slučaju postojao je, zapravo postoji, jedan jedini svjedok koji je bio spreman svjedočiti o paljevini koleginog smarta i onda je splitsko Državno odvjetništvo postavilo svjedoku neke svoje uvjete na koje on nije pristao i slučaj nije riješen iako mi znamo, a i naš kolega zna tko je počinitelj – rekao je Kajkić, koji kaže da će biti dug put do uvrštavanja ove njihove ideje u Zakon, ali da na tom putu neće odustati.

– Našem kolegi, koji je otkrio ogromnu količinu droge na Bajakovu, MUP nije dao policijsku zaštitu iako mu je albanska mafija prijetila iz zatvora, jer to rješenje o zaštiti nije htio potpisati tadašnji načelnik policijske uprave gdje policajac radi, a potpredsjednici Sabora Milanki Opačić se dala stalna policijska zaštita nakon nekih prijetnji s Facebooka – rekao je Kajkić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

2 comments

Odgovori

Skip to content