MIRO KOVAČ: BiH je već federalizirana, to je politička realnost

Komentirajući krizu nastalu nakon jednostranog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije, HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač je kazao kako drži da je u konačnici među stranakama sa srpskim predznakom ipak prevladao razum i kako je najvažnije da nije došlo do blokade tijela državne vlasti u BiH.

-Koliko god se to činilo teškim, treba nastaviti razgovarati i probleme rješavati institucionalno – kazao je Kovač dodajući kako to znači očuvanje funkcioniranja i poštivanja odluka tijela vlasti uključujući tu Ustavni sud.

Uzroke stalnog ponavljanja kriza u BiH vidi u nepostojanju zajedničke vizije kod izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, očito aludirajući na bošnjački unitarizam, srpski federalizam i hrvatske zahtjeve za federalizacijom BiH.

Sugerirao je kako bi u sadašnjoj fazi najbolje bilo pokušati postići suglasnostokominimalnog zajedničkog cilja, a to je svakako europska budućnost zemlje, i onda na tome raditi.

-Kamo će BiH ako neće u političku Europu? Što je alternativa? Savez s Turskom ili možda s Rusijom? – upitao se Kovač.

Istaknuo je i kako je važno da se među Bošnjacima i Hrvatima što prije postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi se osiguralo da izbori 2018. budu provedeni na način koji će Hrvatima jamčiti pravo da samostalno izaberu svoje legitimne predstavnike u vlasti.

-Ne bude li tako, to bi moglo dovesti do izbijanja nove krize – drži Kovač.
Komentirajući rasprave o tome treba li BiH preustrojiti kroz federalni model, Kovač je kazao kako je realnost to da je ta zemlja već federalizirana.

– Umjesto rasprava pod velikim parolama trebalo bi se voditiidejompolitičkog realizma – zaključio je Kovač.

Izvor: hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content