MISLE OZBILJNO: Poljska pokrenula istragu protiv Frljića

Poljsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv Olivera Frljića, kazališnog redatelja koji se u svom umjetničkom radu oslanja isključivo na provokacije. One mu služe kako bi prikrile potpunu nekreativnost u profesiji čija uspješnost poprilično zavisi od originalnosti izričaja i bogatstva imaginacije. Frljić već dulje vrijeme terorizira poljsku javnost gadljivim i uvredljivim predstavama.

Konkretno, istraga je ovoga puta otvorena radi predstave „Kletva“ u kojoj glumica ima oralni seks s kipom sv. Ivana Pavla Drugog. U nastavku predstave na isti kip stavlja se natpis „zaštitnik pedofila“ a stvari potpuno izmiču kontroli u jednom od završnih prizora kada glumica iz predstave iznosi ideju o skupljanju novca za angažman plaćenog ubojice, koji bi trebao smaknuti Jaroslawa Kaczynskog, predsjednika stranke „Pravo i pravda“. Rezultat svega su i mnogobrojne pojedinačne tužbe zbog javne povrede vjerskih osjećaja. Trebali bi valjda slaviti što je Frljić trenutno fokusiran prvenstveno na maltretiranje Poljske, ali izgleda kako se njegova neprisutnost u Hrvatskoj uopće ne primjećuje, jer takvih likova uistinu imamo za izvoz.

Nakon što je državna revizija utvrdila čitav niz nepravilnosti i sumnji na kriminal u Hrvatskoj gospodarskoj komori, moćni Nadan Vidošević završio je iza rešetaka ali kada se slična stvar dogodi u HAVC-u, imamo drugačiji efekt. Hribar dobiva prostor i priliku u svim medijima da vrijeđa državne institucije a čitava vojska filmskih radnika što godinama parazitiraju na proračunu HAVC-a histerizira i diže buku jer je njima „pukao film.“ Umjesto da štiti institucije ove države, premijer Plenković prima nezadovoljnike i uvjerava ih kako nemaju razloga za panikom, jer će sve ostati isto s hrvatskim filmom.

Drugim riječima, i dalje će isprazni umjetnici dobivati milijune za snimanje filmova o braniteljima zločincima i Hrvatima kao nazadnom narodu s urođenim fašističkim genima. Lovu će dobivati i filmaši iz Srbije i Bosne i Hercegovine, iako nikome nije jasno zbog čega mi financiramo i njihovu kinematografiju, kada je i ova takozvana naša, više srpska, nego hrvatska. Lijepa naša, prepuna je umjetnika i intelektualaca čija se filozofija i pamet svodi na negaciju svega što ima bilo kakav hrvatski prizvuk. Nema sumnje, takvih poput Frljića, imamo za izvoz.

Problem je samo što ih niti jedna normalna država ne želi, već se štoviše brani svim zakonskim sredstvima poput Poljske, kako bi uspostavila neke granice između slobode izražavanja i kontinuirane potrebe da se čitave narode uvrijedi i ponizi. Treba napomenuti kako umjetnici postoje i u politici, te naravno civilnom društvu. Zoran Pusić se dosjetio nekakvog tamo pukovnika ili generala JNA-a proglasiti herojem koji treba dobiti ulicu ili trg sa svojim imenom i prezimenom jer je naredio napad na Varaždin, ali nije ustrajao u ubijanju do kraja, nego je kapitulirao, kad je shvatio da ne može pobijediti. Kod nas stvarno sve prolazi, bez prijava i reakcija vlasti, institucija, osim naravno kada provokacije ne dolaze s desne strane političkog spektra. Tada se radi o govoru mržnje i fašizmu. Onaj klinac što je u Vukovaru lijepio naljepnice, trebao bi pozvati Frljića kao svjedoka obrane na sudu i reći gospodinu sucu, kako mu je ovaj uzor. Možda je dečko tek na početku velike umjetničke karijere. U daljnjem radu zamislite da malom padne napamet napraviti predstavu gdje kip pravoslavnog popa ili patrijaha oralno zadovoljava glumica koja nosi majicu s natpisom, recimo „Milanka Opačić“?

A onda se obrati publici pa iznese ideju o ubojstvu Milorada Pupovca. Što? Nije vam smiješno? Pa ne bi ni trebalo biti. Jedini cilj takvog izražavanja je destrukcija, vrijeđanje. Pokretač takve umjetnosti je mržnja, a nema ništa jadnije od umjetnika čije je jedino gorivo mržnja prema zajednici, narodu i zemlji u kojoj živi. Izopačenost nam prodaju za umjetnost, a kada netko dovede u pitanje vrijednost njihovog rada, onda galame o mračnim silama i fašističkim hordama. Ma znate što gospodo umjetnici, Vi koji strpite za svoje sineku*čine i razne poslovne kombinacije nakon što je državna revizija utvrdila kako poslujete i pogodujete jedni drugima na kriminalan način, da o protežiranju jugo kadra i lažiranju suvremene hrvatske povijesti i ne govorimo, lagano odje*ite, u filmskim kadrovima, i budite sretni što i nama svima ne pukne film.

Autor: Marin Vlahović/dnevno.hr

3 comments

  1. Mario Milovčić

    Tako je, imenjače, slažem se 200%, jer taj Frljić, Blažević, Hribar, Jergović, Tomić, Lucić, Dežulović, Ivančić, Pavičić, Labrović i ine spodobe s ideologom im Viskovićem nisu ni umjetnici ni književnici ni novinari nego povampirena bulumenta anacionalnih protuhrvatskih trovača, ljubitelja ustaških kuna iz proračuna i zaluđenih jugoslavena koji očito imaju neke krive kromosome u genetskome materijalu. Ukratko, bolesnici koje treba što prije skinuti s državne sise, pa će nestati vrlo brzo iz javnoga života države koju ne vole, bolje reći mrze. Ako se to ne dogodi, nakotit će se još takvih štakora a onda nam prijeti sveopća KUGA koja će rastočiti Hrvatsku demografski, materijalno, duhovno, moralno i kulturološki. A to četnikoidni velikosrbi Pupavci i Pupavke i žele. Zato, narode hrvatski, trgnimo se i dođimo k sebi dok još imamo kome, da naša djeca i unuci ne bi morali opet braniti već obranjenu Domovinu!!!

Odgovori

Skip to content