Najduži križni put u Hrvatskoj od Stabline do Zavale po kiši i vjetru

Na Prvu korizmenu nedjelju 20. godinu u nizu održana je pobožnost križnog puta od Stabline do Zavala, što je ujedno najduži križni put u Hrvatskoj. Za ovu prigodu došli su svi župnici koji su s narodom obavljali ovu pobožnost. To su fra Frano Laco, fra Mario Jurišić i fra Mladen Marić.

Nakon mise koju je predvodio fra Frano Laco, 300-tinjak vjernika usprkos jakom vjetru i kiši krenulo je na put križa. Nakon 2,5-satnog hoda Put je završen na Zavali kod crkve Sv. Ivana Krstitelja ljubljenjem križa i blagoslovom.

Sva sela župe Baćina i Plina-Stablina sudjelovala su na razne načine u toj velikoj obljetnici, pa i okrepom za sve molitelje. To su sela Banja, Modro Oko, Čeveljuša, Plina, Peračko Blato, Šarić Struga, Stablina i župljani župe Baćina.
Na kraju je sadašnji župnik fra Paviša Norac-Kevo zahvalio svima na pomoći i sudjelovanju na 20. jubilarnom putu križa.

U subotu 4. ožujka, na tribini “Križ u našem životu” u crkvi Gospe Fatimske u Stablini ugostili smo bivšeg novinara, političara, vojnog časnika, supruga, oca troje djece i studenta teologije Daria Kordića.

Kordić je došao u pratnji supruge Venere čiji je pradjed Baćinac. Danas je naš gost po prvi puta svjedočio i u nazočnosti sina Vladimira i njegove supruge Maje.

Mnogo je važnih datuma u Kordićevu životu, ali neki su “važniji”. Jedan od njih je dan kada je trebao stati pred tužiteljstvo u Haagu. Tog je jutra njegovu ćeliju obasjala svjetlost i čuo je glas – “Ne boj se, Ja sam s tobom”. Tijekom uzništva, svjedočio je Kordić, bio je potpuno miran i dok je slušao druge presude i dok je iščekivao svoju. Kada je uložio žalbu na nepravomoćnu presudu, molio se Gospi da mu se ne smanji kazna. I zaista, 7 od 21 točke su poništene, ali kazna je ostala ista – presedan u sudstvu.krizni2

Sve je to bio Kordićev put u kojem je sav svoj život u potpunosti predao u Božje ruke. Kroz molitvu i čitanje Biblije spoznao je što mora činiti i danas kao
slobodan čovjek.

Svih 150 vjernika popratilo je njegovo svjedočenje suzama i pljeskom. Bio je to krasan uvod u nedjeljni križni put, kako je rekao fra Paviša.

Dani križa – Stablina 2017. otvoreni su u petak 3. ožujka misom u crkvi Gospe Fatimske u župi Plina-Stablina. Budući da je ovo Godina očinstva u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji gost na tribini “Križ u našem životu” bio je dr. Anto Mikić, glavni urednik Hrvatskoga katoličkog radja, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže u nastajanju, suprug i otac petero djece.

Dr. Mikić je kroz svoj život, kroz bolest i smrt njegova prvog djeteta Katarine istaknuo kako svaki križ ima smisao i kako svaka patnja vodi nekom cilju. Ne bi smjeli samo stati ili ostati pod križem, već bismo trebali ustati i krenuti prema naprijed.

Izazvavši suze skoro svih 160 nazočnih vjernika, dr. Mikić je istaknuo da ne treba ni sućut ni sažaljenje jer ga je Bog na taj način vodio svojim putem da bi mu sve što je proživio i doživio bila milost. Na kraju tribine fra Paviša Norac-Kevo zahvalio je dr. Mikiću i svima nazočnima, kao i njegovom najstarijem sinu Martinu koji je ministrirao na misi.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content