OLUJIĆ: Ustavni sud je pogriješio, stavlja se iznad naroda!

Ustavni sud odbacio je, naime, prijedloge da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, a Sabor je obvezao da u naredne dvije godine donese novi zakon. S time se ne slaže bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić, koji je za Direktno.hr iznio čitav niz argumenata koji ne idu u prilog odluci Ustavnog suda.

“Ono što je Ustavni sud nakon 26 godina mudrovanja toga tijela obrazložio o tzv. Zakonu o pobačaju klasičan je primjer birokratskoga izbjegnuća teme i odgovornosti. Istina je da Ustav RH kaže: “Svako ljudsko biće ima pravo na život” (Čl. 21.St.1 Ustava RH). Nikakva filozofija niti pseudobiologija ne može negirati da je zametak star 10 tjedana, pa i manje, recimo jedan dan, ustvari ljudsko biće” rekao je Željko Olujić i dodao kako je, nažalost, Ustavni sud svojom odlukom jednostavno pobjegao od istine i vrući krumpir prebacio ne baš kvalificiranom Saboru.

Onda će Sabor, napomenuo je, imati svoje probleme i otezati s donošenjem novoga zakona.

“Ustavni je sud imao obvezu pravorijeka odgovoriti na pitanje: “Je li ovaj zakon u skladu s Ustavom?”. No, što on čini? Zapovijeda Saboru RH donošenje novoga zakona iz čega jasno proizlazi da ovaj postojeći i važeći zakon nije u skladu s Ustavom, a ipak Ustavni sud u svojoj odluci kaže da je jest. Smatram da je jako dvojbeno može li uopće Ustavni sud naložiti Saboru donošenje cijelog jednog zakona jer se time Ustavni sud stavlja iznad naroda”, upozorio je Olujić.

Poznati odvjetnik dodaje kako je moguće da Ustavni sud izbaci neke odredbe iz zakona, pa čak i da ukine čitav zakon ako je on protuustavan.

“Naravno, jer je to u skladu s njegovim djelovanjem. No, donošenje cijelog novog zakona, kao što u konkretnom slučaju čini Ustavni sud, smatram da nije moguće jer bio to značilo diktaturu Ustavnoga suda. Zato i pozdravljam izdvojeno mišljenje suca Ustavnog suda RH Miroslava Šumanovića, koji se ogradio od takve odluke Ustavnog suda sa svojim izdvojenim mišljenjem”, zaključio je Željko Olujić za direktno.hr.

Odgovori

Skip to content