PAVAO MILJAVAC: Sa strane BiH je izvršena agresija na Hrvatsku i otvarana vatra po Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, komentirajući kaznene prijave koje je zaprimilo Državno odvjetništvo RH protiv 16 oficira Armije BiH, ocijenio je da su optužnice po zapovjednoj odgovornosti koje je Tužiteljstvo BiH dizalo protiv pripadnika HVO-a presedan u svim zemljama.

-Mislim da je o tome ranije trebalo razmišljati s njihove strane, pogotovo jer su tako olako dizali optužnice po zapovjednoj odgovornosti. I sa strane BiH je izvršena agresija na Hrvatsku i otvarana vatra po Hrvatskoj. Neki časnici, koji su bili u Armiji BiH i u Republici Srpskoj, u JNA su zapovijedali postrojbama koje su tukle Zadar, Vukovar, itd. – istaknuo je Miljavac u izjavi za Direktno.hr. i ocijenio da “treba doći do nekakve ravnoteže, inače se ide u samo jednom smjeru”.

Ističe kako činjenica da se čekalo tolike godine i da je vjerojatno u ovome bilo dosta politike jer su dokazi prikupljeni već odavno.

-Očito je to bila politika ili neki dogovor, neke stvari su se jednostavno zakomplicirale i sad imamo to što imamo – rekao je general.

Istaknuo je da je tumačenje široke zapovjedne odgovornosti presedan i da ga gotovo nijedno pravosuđe u našem okružju i dalje ne poznaje.

-Bili ste visoko rangirani u zapovjednom lancu i imali tisuću ili desetke tisuća ljudi pod sobom i ako netko od vojnika ili nižih časnika nešto napravi, što ne spada u način ratovanja i običaj ratovanja i kosi se sa Ženevskim konvencijama, odnosno tretira se kao ratni zločin, ne može ga se abolirati da bi se došlo do generala koji je zapovijedao – kazao je Miljavac.

Smatra da je Haag politički nametnuo institut široke zapovjedne odgovornosti i da je ustvari promijenio sam karakter svog statuta ovim presedanom. Pojavio se termin udruženog zločinačkog pothvata i uz široku primjenu zapovjedne odgovornosti i manjak dokaza, moglo se osuditi ljude, objašnjava.

-To gotovo nigdje ne postoji. Ovakav oblik progona, sličan haškim pravilima, jednostavno je 2003. godine preuzet u BiH. Samo zato što si bio na visokoj poziciji, kažu da si imao mogućnosti predvidjeti, poduzeti razne korake da se neki događaji ne dogode. Tko god je bio u operacijama, zna da to tako ne ide – tumači Miljavac.

Podsjetimo, kaznenu prijavu DORH-u podnijeli su državljani Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a među njima ima i članova obitelji ubijenih civila i ratnih zarobljenika koji su prošli logore Armije Bosne i Hercegovine.

Izvor: hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content