POKAZATELJI ZA HRVATSKU SU STRAVIČNI: Što se predviđalo za 60 godina možemo doživjeti već za deset

Hrvatska je u demografskom slomu. Nema nijednog jedinog pozitivnog demografskog pokazatelja, što nije slučaj ni s jednom drugom granom života. To će nas za pet do deset godina potpuno “zdrmati” – kazao je demograf Stjepan Šterc na početku predstavljanja svoje studije “Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava”.

Niz crnih pokazatelja do kojih je došao ne može se riješiti preko noći, kaže, ali nakon što su se čule prekrasne riječi premijera Plenkovića, prema kojima se demografska problematika konačno digla na razinu na kojoj treba biti, povratka natrag više nema, poručuje Šterc.

U devet desetina naših općina i gradova umire više stanovnika nego što se rađa – ističe on. Pokazao je karte na kojima je crvenom bojom označeno područje Afrike i Bliskog istoka koje ima strašan prirodni prirast, te Europe (označene crnom bojom) gdje je stanovništva sve manje.

– U crnom dijelu Europe, samo skandinavske zemlje, Irska, Island i Francuska nemaju problema niti projekcije pokazuju da će ondje doći do pada stanovništva. Prognoze su da bi Afrika mogla imati 4,4 milijarde stanovnika, a danas ima 1,3 milijarde. Teško se može očekivati da se to stanovništvo zadrži samo u Africi. Dalje neću – kazao je Šterc, implicirajući da bi njihovo stanovništvo moglo krenuti u naseljavanje drugih područja.

Istaknuo je i kako je u nas u zadnje dvije godine pala nezaposlenost (za 70-ak tisuća), ali prije svega zahvaljujući – iseljavanju. Za deset do 15 godina broj zaposlenih u nas bit će bitno manji od broja umirovljenika, procjenjuje Šterc, podsjećajući i na crnu socijalnu sliku, prema kojoj danas 70 posto kućanstava ne može na godišnji odmor, 64 posto ne može izdržati nenadani financijski izdatak, a dvije trećine ne može prihodima dočekati kraj mjeseca.

– Najvažnija politika suvremene Europe bit će migracijska politika. Demografska problematika u Hrvatsko je pitanje domovinske sigurnosti – poručuje Šterc. Prema podacima za 2015. godinu, iz Hrvatske se iselilo 65 tisuća ljudi, među kojima je mladih između 35 do 40 tisuća, a njih 22 tisuće ima fakultetsku diplomu.

– Procjene su da se lani iselilo 80 tisuća ljudi, a uzmemo li u obzir prirodni pad od 20 tisuća ljudi, procjena se diže na gubitak stotinu tisuća ljudi u 2016. godini. Ovo je pitanje opstanka Hrvatske, tu ne smije biti politiziranja i prikupljanja političkih poena – ozbiljan je demograf Šterc.

Uz tvrdnju kako je “Hrvatska neobična zemlja”, u kojoj je 400 tisuća birača više nego stanovnika starijih od 19 godina, te 150 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika, iznio je i prognoze prema kojima će Hrvatska za pet godina u ukupnom udjelu imati 18 posto stanovništva do 19 godina života, 56 posto onih u dobi od 19 do 59 godina, a starijih od 60 godina života 26 posto. Za deset godina prognoze su još crnje: mladih do 19 godina bit će 16 posto, onih u dobi od 19 do 59 godina 54 posto, a starijih od 60 godina 30 posto.

– Kataklizmična predviđanja kažu da ono što se za Hrvatsku prognoziralo za 60 godina možemo doživjeti već za deset godina – upozorava Šterc.

Mirovinski sustav je neodrživ, a iz ovoga se ne možemo jednostavno izvući, njegova je procjena. Usporedio je Irsku koja ima najmlađu populaciju prosječne starosti stanovništva od 37 godina i nas koji u ovom trenutku, zbog iseljavanja, rastemo na prosječne 44 godine života.

Pozvao je odgovorne da shvate kako je ovo najvažnije pitanje za državu koje zahtijeva stratešku instituciju u Vladi, seljenje migracijske politike iz MUP-a u Vladu, potpredsjednika Vlade zaduženog za ovu problematiku kao i pridruživanje Ureda za Hrvate izvan Hrvatske tome Vladinom strateškom uredu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

2 comments

    1. danijela

      “Malo” si pretjerao s brojkom, ali i ti koji su dobrovoljno na poziv svoje matice Srbije iselili velikim brojem na svojim traktorima slobodno mogu ostati tamo gdje su otišli. Tamo im je najbolje.

Odgovori

Skip to content