PREDSJEDNICA U PAKRACU: ‘Neću dopustiti da se istina izvrće i da se blati Domovinski rat’

Podizanjem zastave Predsjednice Republike Hrvatske i intoniranjem hrvatske himne ispred zgrade Požeško-slavonske županije otvoren je privremeni Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Otvaranje Ureda predsjednice u Požegi osmo je po redu privremeno izmještanje izvan Zagreba, a predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je kako na ovaj način želi pokazati da nema manje vrijednih dijelova Hrvatske.

“Dolazim kako bih s vama podijelila probleme i vjeru u bolju budućnost, te pomogla kako bi se otvorile nove perspektive, kako životne tako i poslovne”, naglasila je Predsjednica. Dodala je kako se nakon rata nedovoljno ulagalo upravo u prostore zapadne i središnje Slavonije, napominjući kako prazne kuće u Slavoniji i cijeloj državi alarmiraju na izvanredno demografsko stanje.

“Doima se kao da svi glavni putovi zaobilaze ovu županiju i ove krajeve. Ne samo prometni, nego i gospodarski. To tako ne smije biti, moramo podržati Slavoniju koja je pridonijela oslobađanju Hrvatske i kao takva ne smije biti drugorazredni kraj”, poručila je. Izrazila je zadovoljstvo da Vlada ima ambiciozan plan za Slavoniju, apelirajući da demografska politika bude osnova svih razvojnih politika, kako u Slavoniji, tako i u drugim dijelovima Hrvatske.

Predsjednica je u Pakracu, obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima, naglasila da neće dozvoliti reviziju činjenica vezanih za Domovinski rat, a Domovinski rat, rekla je, temelji se na četiri činjenice. Prva je da je Hrvatska bila žrtva unutrašnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma kojem je u to vrijeme punu potporu pružao jugoslavenski unitarizam; druga činjenica je da smo obranili i oslobodili svoju zemlju u časnom i pravednom oslobodilačkom ratu koji je temelj suvremene Hrvatske, kazala je predsjednica.

Treća činjenica, rekla je, “pobijedili smo zahvaljujući zajedništvu i pomirdbi pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Feranje tuđmana, ali su u toj pobjedi sudjelovali i domoljubi i pripadnici svih nacionalnih manjina i nemali broj Srba”. Četvrta činjenica je “da nismo tražili ni uzeli ni pedlja tuđe zemlje, a za svoju slobodu podnjeli smo velike žrtve”, rekla je predsjednica Grabar Kitarocvić istaknuvši da se širom Hrvatske nalaze velika stratišta i mjesta stradanja hrvatskog naroda.

“Neću stoga dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale”, poručila je predsjednica Republike.

Predsjednica će održati i radne sastanke sa županom Alojzom Tomaševićem i predstavnicima Požeško-slavonske županije te s gradonačelnicima i načelnicima.

Autor: dnevno.hr

1 comment

  1. Yelka Talaich

    TAKO BUDI PREDSJEDNICE, SVE RECENO I KOME SE NE SVIDJA SRETAN IM PUT. U NOVIJOJ POVIJESTI NITKO NIJE POKAZAO LJUBAV I POZRTVOVNOST KAO HRVATSKI BRANITELJI SA VOJIM NARODOM. UVIJEK ZDS- YELKA TALAICH !

Odgovori

Skip to content