PREMIJER O AGROKORU: Stanimo na loptu, nema nikakve drame

Nakon što se cijeli dan nižu izjave vezano uz situaciju s Agrokorom, došao je red da o tome nešto kažu premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

Priče o krahu Agrokora izrazito su utjecale na poslovanje na Zagrebačkoj burzi.

Indeks Crobex pao je u srijedu do 13 sati na 2.169 bodova što je pad od 2,25 posto na prometu od oko 52 milijuna kuna.

Predsjednik Sabora je u srijedu ujutro izjavio da Vlada HDZ-a i Mosta neće spašavati Ivicu Todorića. Iz ruske Sberbanke koja potražuje velika sredstva od Agrokora, ne izlazi puno informacija. “Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose s našim klijentom”, poručili su u izjavi HINA-i.

“Predstavnici hrvatske Vlade sastajemo se s brojnim čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva i iz međunarodnih tvrtki. Svi bi trebali malo smiriti loptu, nema nikakve drame i uznemirenosti. Agrokor je velika hrvatska kompanija, za vođenje je odgovoran vlasnik i Uprava. Očekujemo da upravljanje bude na razini koju očekuju njegovi zaposlenici i njegovi partner i dobavljači.. Bitno je da njegovo poslovanje nema reperkusija na stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava”, rekao je premijer Plenković.

“Mi pratimo temeljito situaciju u Agrokoru, ali radi se o privatnoj kompaniji. Vodimo dijalog u mjeri u kojoj je to potrebno. Očekujem da Uprava donosi mudre odluke i za kompaniju i za svoje partnere”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Marić: Izuzet ću se gdje treba

“Kao i sa svakim drugim poreznim obveznikom, postoji institut porezne tajne, mene ni bilo kojg drugog dužnosnika to ne isključuje, kako s Agrokorom, tako i s drugim poreznim obveznicima. Porezna uprava prati razvoj događaja kroz svoje službe, u Vladi pratimo razvoj događaja u Agrokoru. Po pitanju poreznih odnosa za sada, ponavljam, za sada, nisu uočeni gubici koji sežu u sferu onoga na što treba alarmantno djelovati. Sve procedure i zakonski propisi za sve su jednaki. Imam slobodu reći da sve spekulacije po pitanju iznosa visine poreznog duga treba demantirati, odnosno reći da kao takve ne stoje”, rekao je ministar Marić.

Na novinarski upit hoće li se izuzeti od odlučivanja s obzirom da je bio zaposlenik Agrokora, rekao je da kao ministar nikome ne želi biti na teret.

“Područje koje pokrivam ima veze s Agrokorom, u određenim ću se momentima izuzimati, ali ovdje se radi o pitanju koje se tiče cjelovitog gospodarstva RH i Vlada će zauzeti adekvatan stav. Što se tiče mojih i drugih saznanja, mislim da trebamo biti oprezni i odgovorni. Agrokor i neke od njenih kompanija javno su listane na burzi, postoje domaći I inozemni kreditori, kao i u slučaju državnih obveznica. S takvim stavovima trebamo biti oprezni i odgovorni, a tako ću postupati i ja kao ministar. Prvi i osnovni interes je zaštita nacionalnih interesa RH, a gospodarstvo, radna mjesta i svi koji spadaju u tu sferu spadaju u sferu nacionalnih interesa”, rekao je Marić.

Izjave Bože Petrova kako država ne treba spašavati Agrokor nije htio komentirati.

“Čuli ste naše priopćenje, pratimo razvoj situacije i sve ostalo što je vezano uz samu kompaniju uzimamo u obzir. U ovom trenutku važno je da se o tome raspravlja trezveno, ali i donesu odluke. U ovome trenutku fokus treba biti na zaposlenicima”, zaključio je ministar.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content