Pročitajte što i kako demantira Igor Mirković

Foto: Motovun Film Festival 2016.

Na kraju večerašnje emisije „Iza zavjese“ Tihomira Dujmovića u kojoj je gost bio ugledni hrvatski redatelj Jakov Sedlar objavljen je demanti Igora Mirkovića kojim umjetnički direktor Motovunskog festivala osporava sljedeću izjavu dr. Željke Markić u emisiji 15. veljače 2017.:

“Dodijeljena su sredstva za trailer za Motovun film festival i Igor Mirković je snimio trailer poreznim novcem. U njemu je usporedio Hrvatsku 2016. s Njemačkom 1939., ukomponirao kadrove krezubih Hrvata koji izgledaju kao da nisu normalni s njemačkim trupama i imate jako lijepu sliku Hrvatske”, rekla je u emisiji dr. Markić.

Mirković u svom demantiju objašnjava kako on nije autor najavnog filma Motovun film festivala, kako je trailer najava projekcije dva filma implicirajući da nije najava Motovunskog film festivala te da za taj najavni film nisu dodijeljena bilo kakva sredstva.

Evo nekoliko činjenica koje demantiraju demanti:

1. Igor Mirković je direktor Motovunskog festivala, promovirao je najavni film Motovunskog film festivala na svojoj FB stranici, primao za njega pohvale te se žalio na kritike

2. Motovun film festival dobio je od HAVC-a 500.000 HRK kuna poreznog novca za 2016. Godinu (http://www.havc.hr/img/newsletter/files/rezultati%20komplementarne%202016.pdf)

3. Prijave za natječaj su razmatrali, ocijenili i Motovunskom filmskom festivalu dodijelili pola milijuna kuna sljedeći umjetnički savjetnici: Mima Simić, Teodor Celakoski i Boris Poljak.
(http://www.havc.hr/img/newsletter/files/obrazlozenje%20AV%202016.pdf)

4. Na službenoj Facebook stranici Motovunskog filmskog festivala nalazi se najava Festivala popraćena trailerom koji Hrvatsku prikazuju kao fašističku zemlju uz pitanja: “Gdje ste bili 2016? Dva filma o budjenu nacizma. Lauba 9. i 10. 05. u 20 h. Pogledajte trailer!” (https://www.facebook.com/MotovunFilmFestival/videos/1357183917641375/). Na kraju najavnog filma jasno piše kako je riječ o Motovun film festivalu na kojem će se ti filmovi prikazati.

5. Svake se godine festival najavljuje pojedinačnim projekcijama, poput onih koje su održane 9. i 10.5. u Laubi, kao najavom Motovun film festivala.

6. Na stranicama HAVC-a stoji sljedeće: “Ovo su prve ovogodišnje projekcije MFF–a s ciljem najave festivala koji će se održati u svojem redovnom terminu 26. – 30. srpnja i koji će u sklopu programa pratećih programa predstaviti seriju filmova o desnom ekstremizmu u Europi pod istim imenom – Gdje ste bili 2016.?”, navodi se na stranicama HAVC-a. http://www.havc.hr/infocentar/novosti/motovun-film-festival-pita-gdje-ste-bili-2016

7. Trailer za Motovunski filmski festival objavio je N1, najavljujući najavni film Motovun film festivala, koristeći poveznicu na Facebook stranicu direktora Motovun film festivala – Igora Mirkovića.
https://www.facebook.com/igor.mirkovic.58/videos/10154136995612552/; http://hr.n1info.com/a122816/Vijesti/Trailer-za-Motovun-film-festival-kombinira-Cabaret-i-RH.html

Novinarka N1 televizije Ana Benačić u najavi navodi: “Trailer za zagrijavanje za Motovun film festival ukombinirao je scene dva filma o nacizmu koji će se ovih dana prikazati u zagrebačkoj Laubi.”

Ubrzo nakon objava o Mirkovićevom traileru poveznica na trailer na FB stranici Igora Mirkovića više nije bila u funkciji. Trailer se i dalje nalazi na stranicama Motovun film festivala.

Izvor: narod.hr

2 comments

  1. Mladen Markic

    INTERESANTNE SU NEKE ” UMJETNICKE LOKACIJE ” VELIKIH KORISNIKA HRVATSKOG ” UMJETNICKOG ” NOVCA !!!
    NISAM MISLIO ISTRU I SJEVER …….
    IZGLEDA DA SVI BJEŽE NA ZAPAD —U EUROPU !!!

Odgovori

Skip to content