PROZIRNE MANIPULACIJE N1 TELEVIZIJE: Dvoje protiv Planinića

Foto: Snimka zaslona

U gostima kod Nataše Božić na N1 televiziji gosti su bili Karolina Leaković iz SDP-a i odvjetnik Krešimir Planinić, iz udruge U ime obitelji. Razgovarali su o odluci Ustavnog suda o ocjeni suglasnosti s Ustavom zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Odluka Ustavnog suda je donesena nakon 26 godina, a Sabor mora u roku od dvije godine donijeti novi zakon.

Karolina Leaković rekla je da je zadovoljna odlukom Ustavnog suda, “26 godina smo čekali ovu odluku, naravno da u tom razdoblju nije prestala borba za slobodu, za ženino pravo na izbor. Mislim da sad zapravo započinje prava borba u legislativnom smislu. Pobačaj u Hrvatskoj ne smije se zabraniti to mora ostati kao što je sada u zakonu ženino pravo na slobodno rađanje djece. Sada predstoji borba institucionalnim putem da se ovaj zakon poboljša.”

Voditeljica je upitala je li udruga U ime obitelji nezadovoljna ovom odlukom.

Krešimir Planinić: Ne znam iz čega to iščitavate. Pozitivan je dio u sferi da evidentno ni ustavno ni ljudsko pravo na pobačaj ne postoji. To je riješeno, odnosno barem prikazano istinitim. Vjerujem da nije sporno, što možemo iščitati iz mišljenja etičkog povjerenstva Petrove bolnice, je da život počinje začećem. To pozdravljamo. Onaj tehnički dio, gdje mi na 80 stranica učimo o mišljenjima drugih zemalja i sudova, međunarodnih sudova, to je dobro zbog usporedbe. No, ovdje to nije bilo postavljeno pitanje, to svjetonazorsko pitanje, nego je postavljeno pitanje je li zakon usklađen s Ustavom iz 1990. Odgovor na to nismo dobili – nije li odlučeno o tome ima li svako ljudsko biće pravo na život, što piše u Ustavu, i nije Ustavni sud, premda je sud upitan, ustanovio i rekao – da, život počinje začećem. Oni su pitali i dobili su odgovor na to pitanje da je to ljudsko pravo, iz kojeg sva prava izviru. Dovoljno je dokazati od kada počinje život i to je sve.

Ali predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je u odluci izričito rekao da se sud time ne može baviti.

Krešimir Planinić: Ne razumijem. Pažljivije čitače ću upozoriti na članak 19. stavak 2. da se o biti stvari odlučuje odlukom, a za ostale stvari rješenjem. Ovdje se nije odlučilo o biti stvari. Ali imate što je Klinika za ženske bolesti rekla, da život počinje začećem i to se ne spori.

Karolina Leaković: Sporimo to. Klinika je možda rekla to, možda netko drugi će reći nešto drugo. Ne postoji međunarodni konsenzus oko toga da život počinje začećem i Ustavni se sud tu proglasio nenadležnim, pozvali su zakonodavce da se o tome odrede, ako smatraju to nužnim i svrhovitim. No, nisu rekli da to moraju. Moramo se i na taj dio rješenja osvrnuti.

Krešimir Planinić: Dobro. Ja ću vam isto naći nekoliko pravnika, vjerojatno i s doktorskim titulama, koji će reći da Ustav RH nije bitan. Govorim o onome što izvire iz medicinskog konsenzusa.

Karolina Leaković: Nema medicinskog konsenzusa o tome.

Krešimir Planinić: Jednoglasna je odluka da život počinje začećem.

Karolina Leaković: Ne. To ne postoji. Vi već tri dana govorite da to postoji u medicinskoj struci – globalno, u Hrvatskoj u EU, ali konsenzus naprosto ne postoji, to nije točno.

Krešimir Planinić: Nemam ništa protiv da pitate doktore ili vidite što se uči na Medicinskom fakultetu na drugoj godini, ja vam čitam što tu piše, a vi to demantirajte. Ovdje piše da to kažu stručnjaci medicinske etike.

Nije nebitno. To je ključno pitanje.

Krešimir Planinić: Samo kažem da nije bitno da li ima netko tko to osporava. Sigurno ćete naći nekoga tko to osporava.

Postoje biolozi. Jedna biologinja je u međunarodnim znanstvenim časopisima pobrojala čak 17 teorija – od začeća, preko određenih tjedana do poroda.

Krešimir Planinić: Ali ovdje imate pitanje Ustavnog suda, doktorima Petrove bolnice, oni jednoglasno odgovore začećem, spajanjem muške i ženske jajne stanice. ako to pitate i tržite – zašto to niste primijenili?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content