Pupovčevi lobisti u veleposlanstvu SAD-a

Prilično je nezapaženo prošla činjenica da su se u ponedjeljak 06. ožujka tekuće godine sastali Milorad Pupovac i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za europske i euroazijske poslove Hoyt Brian Yee.

Jutarnji list prenosi da je sastanak „bio je vrlo sadržajan i važan za djelovanje institucija Srba u Hrvatskoj i njihovih predstavnika, kao i za suradnju s hrvatskom Vladom.“ Dakle, Pupovac se sastao u ulozi vođe Srba u Hrvatskoj, a ne kao saborski zastupnik Hrvatskog sabora. S obzirom da je samo dva dana prije objavljeno izvješće State Departmenta, a spomenuti Hoyt Brian Yee 2010. godine dolazi u Hrvatsku na mjesto zamjenika veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, te je sada na položaju na kojem već jest pri State Departmentu.

Svatko normalan postavlja pitanje: zašto se Pupovac u ulozi vođe Srba u Hrvatskoj nalazi s visokim stranim dužnosnikom? Čini li to u svojstvu tužibabe, naričući o ugrozi nejakog srpstva, podnosi li izvješće o svom djelovanju ili pak dogovara ono što je uslijedilo, odnosno traži li odobrenje za Bilten SNV-a koji izlazi dan kasnije? Vjerojatno sve navedeno, ali s posebnim naglaskom na ovo posljednje. I tako se međunarodna optužba glede „ugroženih i progonjenih“ manjina podudara s „domaćom“ pamfletarijom iz kuhinje onih koji su prije dvadeset godina s Goranom Hadžićem osnivali SDSS.

Sjetimo li se četničkog derneka povodom pravoslavnog Božića gdje su Pupovčevi Srbi zajedno s Vučićevim izaslanikom zaskočili naše vladajuće „evropejce“ i povežemo li to sa svim navedenim, onda jedno protuhrvatsko djelovanje u režiji Pupovca i njegove klike, a pod krinkom zaštite manjina ili pak „antifašizma“, dolazimo do sljedećeg; naime, prema pisanju Hrvatskog tjednika od 16. ožujka, na platnoj se listi Srpskog narodnog vijeća (SNV) našla i djelatnica Veleposlanstva SAD-a, gospođa Metka Jelenc, te da „gospođa Metka Jelenc igra krucijalnu i nezaobilaznu ulogu u stvaranju godišnjih izvješća State Departmenta.

snv_sad

Gospođa Metka Jelenc u Veleposlanstvu je po navodima Hrvatskog tjednika zadužena kao specijalist za ljudska prava, a od SNV-a je, ističu, dobila 4.803 kune honorara, uz sumnju da je dobila i druge ‘honorare’“, prenosi Narod.hr.

R. T. / hrsvijet.net

1 comment

Odgovori

Skip to content