Splitskom svećeniku zbog propovijedi prijeti mjesec dana zatvora!

Foto screenshot HRT

Dominikanac Luka Prcela kojemu je na splitskom Prekršajnom sudu u srijedu počelo suđenje jer je s oltara negirao zločinački karakter Nezavisne države Hrvatske nije se pojavio na sudu, baš kao i tri pozvane svjedokinje zbog čega je sljedeća rasprava zakazana za kraj travnja, piše Slobodna Dalmacija.

Sutkinja Jasenka Pavlović kazala da se Prcela nije pojavio na sudu jer je već ranije dostavio svoju pisanu obranu pa samim tim nije ni bio obvezan doći na raspravu.

Na sud iz opravdanog razloga nije došla novinarka Nataša Škaričić koja je Luku Prcelu prijavila Općinskom državnom odvjetništvu nakon što je prošle godine tijekom mise, koju je prenosila državna televizija, negirao zločinački karakter Nezavisne države Hrvatske.

Ni druge dvije svjedokinje nisu došle na sud – Anita Kargotić koja nije preuzela sudski poziv i Iris Borčić kojoj je dostava poziva bila uredna. Sutkinja je stoga pročitala Prcelinu pisanu obranu sljedeću raspravu zakazala za 26. travnja.

Prcela je optužen nakon što je u svibnju 2016. tijekom mise koju je prenosila državna televizija rekao da Kolindi Grabar Kitarović ne može oprostiti što je izjavila da Nezavisna država Hrvatska nije bila nezavisna već je bila zločinačka nakon čega se upitao po čemu je današnja Hrvatska nezavisnija od one od 1941. do 1945.

“Ako je to morala reći pred Amerikancima onda pitam zašto nije rekla da nismo mi bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Nismo mi bombardirali Dresden i Hamburg. Koga smo ubili izvan svojih granica? Dosta je da sami po sebi pljujemo. Dosta je ovoga što se događalo kroz proteklo vrijeme tijekom ove dvojice predsjednika koji su bili antihrvatski predsjednici”, kazao je za vrijeme mise Prcela.

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira dominikanskom svećeniku za taj prekršaj može biti izrečena novčana kazna ili zatvor u trajanju od mjesec dana, piše slobodnadalmacija.hr.

 

12 comments

  1. OTOČANIN

    ovog zorana je Jakov Blažević ili Vladimir Bakarić ujebali

  2. Franjo Čabrijan

    Ostaci jugoslavena su još veoma jaki na svim nivoima društva, pa i u vlasti. Svećenik je rekao svoje mišljenje o NDH i zbog toga ne bi smio biti kažnjen, jer ako ga se kazni, to je znak da se neka mišljenja kažnjavaju a druga toleriraju i to prema osobnim procijenama pojedinaca, što je pak znak da se još nismo riješili ideologije komunizma gdje su političke ocjene bile uvijet za kažnjavanje.

  3. zoran

    Najgore od svega je sto svak danas moze biti iniciran i takav se baviti politikom.
    Jos je gora epidemija ideoioski zatrucanih svecenika,pa umjesto da su “vjencani za Gispodina”,podlijezu i najnizim politickim strastima.
    I takvoj spodobi da se ispovidas,takva spodoba da te sahranjuje,pa bolje i cijeli zivot zivit bez sakranenata i u smrt otic bez njih,nego da ti ostrascena sotona udjeljuje sv. sakramente,jer reci “mi nikiga niamo ubili van nasih granica” je ideoloako ludilo,nakazno za svako zivo bice a ne za svecenika.
    Odakle ikome pravo da ubija unutar zamisljenih granica ili vani a tek osobi Bogom iniciranoj?
    Kakav metak u celo,sotona zasluzuje egzrcizam i ludjacku kosulju a cijeli inficirani kler,izbacivanje iz svete crkve katolicke.
    Hrvatska po vjeri i dobar dio vjernika a pogotovo klera je pakao i nema drugdje ognja paklenoga,doli na zlocinu uzgajane vjere,na monstruoznim vjerskim motivima pobiijenim desetinama tisuca ljudi i djece i tu i takvu Sodomu i Gomoru treba zapaliti,da ni travka u njoj vise ne raste a ne po oltaru trobojnice nosati,na noz i kalez se zaklinjati sa sloganom :”za zastavu i za Krista,protiv komunista,jer da ista retardirani pripadnici hrvatskoga klera i njihovo jos retardiranije stado znaju,onda bi znali da je Isus Krist bio jedan i jedini istinski komunist.
    Zali Boze zivota,koga udahnu u duse,koje necastive postadose.
    Zali Boze zemlje,koja takva opstoji a bozjom se zemljom zove.
    Zali Boze ljudskog roda,sto takav pakao na zemlji trpi i dozvoljava.

  4. Vera Lubicic

    Pa opet neznam po koji put se pitam kao pratioc dogadjaja u Hrvatskoj.nema sumnje daje standard zakona u Hrvatskoj dvostruki jedanje za elitu i ljevicarski medij s kojima sudstvo ima drugacije misljene i ponasanje, drugi stupanj je za postene Hrvate domoljube nazalost ja nevidim tu nista nego pokreniti sa cistkom kadrova koji su naklinjeni Yugo/nastalgicnom rezimu.To je dovas HRVATSKI PUCE da jednom i zauvijek se rijesite te gamadiYUGO/SRBO-KOMUNISTA ….ZDS

  5. Zvonimir Polic

    Nevjerojatno ! Bas tako su progonili – pored ostalih – i svecenike zbog propovijedi pod zlocinackim rezimom komunista…
    O tempora o mores !

  6. Sidland

    Ima li nade za zločince iz tkz. Mainstraem medija? Zapamtite , a i predsjednica isto mora naučiti znači. :” Država nikada ama bas nikada ne može biti zločinačka država je Hrvatska država baš takva kako se zvala Nezavisna Država Hrvatska , a režim i oni koji su donosili zakone te ih provodili imaju za svoja djela odgovarati sudu povijesti , a i tada samo za svoja djela ,a ne i za ona koja su izmišljena za vrijem zločinačkog komunističkog režima koji je ubijao Hrvate za trajanja umjetne svetosavske tvorevine juslavije

  7. Ante Velebit

    Svećenik je samo istinu govorio što mu je dužnost od Boga , a razno razni Škaričići,orjunaši i mrzitelji samostalne Hrvatske nisu od šoka još pri sebi pa lupetaju i partijski prijavljuju kao i 45-90 godine.

  8. Maria Pridraga

    Hvala vam gospodine Rudolfe na tako istinskim i iskrenim riječima,koje ste kazali u vašem komentaru.Prvi put čujem da je to rekla naša predsjednica,koju sam dosada vrlo poštivala i voljela,nemogu ni sad da ju mrzim ali ako je to zaita rekla,onda je,po svemu izgledu i ona prošvikala.A ja podpuno vjerujem da velečasni Prcela govori istinu,ja ga u svemu podržavam.A naša draga predsjednica treba pitati oprost Hrvatskog narada,pošto Nezavisna država Hrvatska nikad nije bila zločinačka,za čestite i prave Hrvate,Tako su je prozvali zločinci partizani,koji su poubijali tisuće i tisuće nevinih Hrvata, u ratu i pslije rata,prokleta im zemlja bila,ako još po njoj hodaju,a ako su krepali neka im zemlja njihve kosti izbacuje tako da psi imaju što glođati.A svim našim pokojnim braniteljima drage nam domovine Hrvatske,ove i one,obe su nezavisne i o nikome ne ovisu.Bogu zato hvala.Zato neka je hvala i slava svim braniteljima,živima zdravlje a pokojnima neka dragi Bog otvori rajska vrata.

  9. Imamsve

    A što bi komšije drugo nego hapsili Hrvate, komšije zločinačke genocidne tvorevine takozvane Yugoslavije više nema, nema više Hrvatima metak u potiljak, aloooo
    Prvi zločin učinili su srpski fašisti nad Hrvatima 10. travnja 1941 godine u mjestu Donji Mosti kojeg su srpski fašisti spalili i sve mještane HRVATE koji nisu pobjegli ubili, ista srpska fašistička ruka napravila je i u Ćelijama 1991. godine. Srpski fašisti ukidamo aboliciju i svi će te na sudu za počinjene zločine odgovarati, nema više slobode zločincima.

  10. Rudolf

    Kad bi optužili novinara onda bi to bio skandal širih razmjera poradi ugroze “slobode govora”.Kad se, zamisli svećenik usudi reći istinu u propovjedi u stilu papine poruke “ne boj se” onda je to novinarki Škaričić za tužbu. Pitam se što li je radila na misi, po svemu sudeći nije se došla pomoliti ili slušati misu.SUdeći po portalima po kojima piše očito je u dobrom duhu nastavka prakse “službi” o cinkarenju svega i svačega,a poglavito HR orjentiranih svećenika. Čini mi se po djelovanju mnogih novinara “ovijeh” dana da su se vratili ili se nikad nisu ni makli od 1945? Tko li ih je samo odgajao?

Odgovori

Skip to content