Zagreb na dometu srbijanskih raketa

Državni vrh bi se trebao posvetiti snažnom razvoju obrambenih snaga

Naslov teksta na jednom portalu: ‘Hrvatske gaće oduševile sve na sajmu vojne industrije u Abu Dhabiju!’ bio bi u pokladnome vremenu možda i zabavan da mediji nisu istodobno izvijestili o vojnome arsenalu s kojim se Srbija predstavila na svjetskome sajmu vojne industrije IDEX 2017. u glavnome gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako su izvijestili srbijanski mediji, premijerno su prikazana četiri nova proizvoda tamošnje obrambene industrije koji su izazvali veliko zanimanje već prvoga dana sajma.

Jedan od njih raketa je s korekcijom putanje ‘Šumadija’, koja ima bojevu glavu od 200 kilograma i domet 300 kilometara. Time se, kako prenosi portal Dnevnik.hr, Srbija svrstala u društvo 10 zemalja svijeta koje imaju takvu vrstu naoružanja (SAD, Rusija, Kina, Indija, Turska,Izrael, Pakistan i Tajland). Važno je podsjetiti kako je zračna udaljenost od Sremske Mitrovice do Zagreba manja od 300 kilometara, kao i od vojnih poligona u južnoj Srbiji do srednjohrvatskih i južnohrvatskih gradova.

Osim raketnoga sustava predstavljen je i bespilotni helikopter ‘Stršljen’, koji u izviđanju može izdržati pet sati leta, a dva i pol sata u okolnostima bojnoga djelovanja. Krajnje je vrijeme da Hrvatska zaustavi odlazak mladih visokokvalificiranih i kvalificiranih stručnjaka u inozemstvo te iskoristi svoje znanstvene potencijale u svrhu izgradnje najučinkovitijih obrambenih sustava koji se mogu trenutačno pokrenuti jer izgradnja srbijanske vojne industrije nije samo zbog trgovine i zarade na oružju već ima i svoje sve jasnije vojne planove. Srbija nije odustala od svojih ratnih ciljeva koje je pokušala ostvariti s Miloševićem i JNA. U svojoj povijesti najmanje je živjela od rada, a najviše od ratovanja i povlastica koje joj je ratovanje omogućilo. Potvrda tomu pozicija je Srbije nakon Prvoga i Drugoga svjetskog rata. Porazi u posljednjim ratovima (Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo) razvili su u Srbiji razne frustracije i nezadovoljstvo što se najlakše pretvara u agresivne nagone.

Mahnita nabavka ruskih i bjeloruskih vojnih zrakoplova te snažan razvoj srbijanske vojne industrije, o čemu svjedoči sajam vojne industrije u Abu Dhabiju, nalaže hrvatskome državnom vrhu da se bez oklijevanja posveti snažnome razvoju obrambenih snaga, a u sklopu toga i nabavci najmodernije eskadrile vojnih zrakoplova s kojima će moći braniti svoj zračni prostor.

Hrvatski tjednik/hkv.hr

 

Odgovori

Skip to content