Britanija: “Ne isključujemo mogućnost nuklearnog udara”, Rusija: “U tom slučaju Britanija bi bila izbrisana s lica Zemlje”

Spominjanje nuklearnog napada u zadnje vrijeme sve je češća pojava, što nije dobar znak – naime, britanski ministar obrane, Michael Fallon, rekao je u razgovoru za BBC radio emisiju kako bi Britanija mogla izvesti preventivni nuklearni napad “u najekstremnijem slučaju”. Nije točno rekao tko bi bio meta takvog napada, no, pojedini ruski dužnosnici smatraju kako se očito referirao na Rusiju.

AUDIO: Fallon ističe kako je Britanija spremna izvesti nuklearni napad

Jedan od njih, predstavnik gornjeg doma ruskog parlamenta, Franc Klincević, reagirao je ovim komentarom: “Izjava britanskog ministra obrane traži oštru reakciju i ja je se ne bojim dati. U najboljem slučaju, ovakve izjave su element psihološkog ratovanja, no svejedno su odurne. No, nameće se prirodno pitanje: koja bi to zemlja bila primarna meta britanskog nuklearnog napada? U slučaju da je to nuklearna sila, Britanija, koja nema toliko velik teritorij, bila bi doslovno izbrisana s lica planete Zemlje u uzvratnom napadu. U slučaju da pak napadne ne-nuklearnu zemlju, onda bi to podsjećalo na američke napade na Hirošimu i Nagasaki”.

Britanski ministar obrane Fallon je pak rekao kako je Britanija spremna izvesti nuklearni preventivni napad “protiv bilo kojeg neprijatelja”, čak i ako Britanija nije napadnuta.

advance.hr

glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content