DRAMA U PARIZU Objavljena snimka pucnjave: Napadač ubio policajca i ranio još dva!

Lijevo, muškarac osumnjičen za ubojstvo policajca u Parizu                         Foto: Christian Hartmann / Screenhot: Twitter/YouTube / Reuters TV / Reuters

Lokalni mediji pišu da je napadač 39-godišnjak koji je živio u pariškom predgrađu te je bio praćen zbog moguće povezanosti s islamskim radikalima.

Identificiran je napadač koji je sinoć u središtu Pariza ubio policajca i ranio još dva, ali njegovo ime neće biti otkriveno sve dok istražitelji ne doznaju je li imao pomagače u napadu, istaknuo je novinarima pariški javni tužitelj Francois Molins.

Molins je kazao kako istražitelji znaju identitet napadača, ali ga neće otkriti dok traje istraga. – Istražitelji žele ustanoviti je li ubojica imao pomagače – rekao je Molins. Lokalni mediji pišu da je napadač 39-godišnjak koji je živio u pariškom predgrađu te je bio praćen zbog moguće povezanosti s islamskim radikalima.

“Napad je bio povezan s terorizmom”

Napadač je nešto prije 21 sat zaustavio automobil blizu policijskog autobusa te je iz automatske puške otvorio vatru. Nakon ubojstva policajca, pokušao je pobjeći pucajući na druge policajce i pritom je ranio još dvojicu. Potom je ubijen. Francuski list Le Parisien napisao je da je napadač Karim Cheurfi, a koristio je i nadimak Abu Yousuf Belgijac. Navodno je ranije, na društvenoj mreži Telegram, prijetio da će ubiti policajce. Rođen je u Francuskoj, a živio je u Chellesu, predgrađu Pariza.

Navodno je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog pucnjave na policajce 2001. godine, nakon što je bio uhvaćen u ukradenom automobilu. Navodi se da je pušten iz zatvora početkom 2016. godine. Francuske obavještajne službe identificirale su ga kao potencijalnog islamskog radikala. Na YouTubeu objavljena je i dramatična snimka pucnjave između policajaca i napadača.

https://youtu.be/1_45mVKTM_c

Glasnogovornik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet izjavio je kako životi ranjenih policajaca više nisu u opasnosti.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako sve upućuje na to da je napad na policiju bio povezan s terorizmom te da će sigurnosne snage biti na oprezu tijekom predstojećih predsjedničkih izbora. Skupina Islamska država preuzela je odgovornost za pucnjavu, prenijela je agencija Amaq, propagandna služba povezana s militantima. “Napad na Elizejskim poljanama u središtu Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države”, piše Amaq. Hollande, koji se ne natječe ponovno za dužnost na izborima čiji je prvi krug u nedjelju, rekao je: “Bit ćemo krajnje oprezni, posebice u vezi s izborima”.

Otvorio vatru iz kalašnjikova na policajce

Protiv napadača vodila se istraga jer je pokazao nakanu da ubije policajce, doznaje agencija France Presse od izvora bliskog istrazi.

Sinoć, u Seine-et-Marne, u pariškom predgrađu pretresena je kuća napadača. Riječ je o vlasniku prometne dozvole automobila korištenog u napadu. “Izašao sam iz prodavaonice Sephora i hodao pločnikom… Jedan muškarac izašao je iz automobila i otvorio vatru iz kalašnjikova na policajca”, rekao je očevidac Chelloug Reutersu.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content