I Gotovina uveličao proslavu osnutka slavne 4. gardijske brigade

Foto Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA, Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Gundulićevom Himnom slobodi uz ulazak povijesnih postrojbi u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika ovog petka započela je svečana akademija povodom 26. godišnjice osnutka slavne 4. gardijske brigade uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, te predstavnike Vlade, Sabora, MORH-a, Oružanih snaga RH i brojnih drugih.

– Ratni put 4. brigade je dnevnik pobjeda. Vaš doprinos domovini je nemjerljiv, a vaše zajedništvo kojem smo svjedočili u devedesetima, je važno i za danas za postizanje strateških nacionalnih ciljeva. Uvjerna sam da možemo postići potrebitu nacionalnu sinergiju i usmjeriti je ostvarenju strateških državnih ciljeva na dobrobit hrvatskog naroda – rekla je predsjednica najavivši dodatno ulaganje u sustav obrane radi potrebe domovinske sigurnosti. Dodala je kako pozdravlja plan dostizanja 2 posto BDP-a za potrebe obrane jer ulaganje u obranu nije trošak nego investicija u društveni razvoj.

Bogatim kulturnim programom sa više od 150 izvođača, te prigodnim riječima odana je počast generaciji koja je obranila i stvorila Hrvatsku, kako je to Božo Zadro u uvodu kazao, “generaciji s puno dalmatinskog dišpeta i hercegovačkog inata”.

– Tamo gdje su se pojavile crvene beretke, rađala se nada. Četvrta je bila dio stroja nepokolebljive hrvatske garde koja se časno i viteški borila za slobodu. Domovinski rat je temelj naše sadašnjosti i zalog naše budućnosti – istaknuo je general-bojnik Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH u mirovini, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH prisjetivši se legendi poput zapovjednika Ive Jelića, Andrije Matijaša Pauka, Gojka Šuška, dr. Franje Tuđmana i drugih imena koja su pisala povijest hrvataskedržave.

O njima i svih momcima i djevojkama koji su sudjelovali u Domovinskom ratu neka uče djeca u školama, poručio je bivši zapovjednik 4. brigade general pukovnik Mirko Šundov.

U prepunom MHAS-u u programu su sudjelovali sjajna Mladenka Gruica, Špiro Boban i Nelli Manuilenko, operni prvaci splitskog HNK, orkestar HRM-a, ženska klapa Narenta iz Mostara, klape Sveti Juraj i Sveti Mihovil, Kaštelanske mažorekinje, dječji zbor Kostanje, te žene iz Vrlike.

Ponos i emocije kulminirale su na kraju zajedničkom izvedbom pjesme”Lijepa li si” kojoj ni predsjednica nije odoljela zapjevaši zagrljena s prvim redom.

Nakon akademije, održan je domjenak u prostorijama Udruge veterana 4. gardijske brigade. Predsjednica se pak, izvan protokola, uputila u Loru.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content