KINA: Vlasti uhitile dva biskupa podzemne Katoličke Crkve

Katolici u Kini – AFP

Novinska agencija Asianews izvještava da su u posljednjih nekoliko dana kineske vlasti uhitile dva biskupa podzemne Katoličke Crkve. Riječ je o biskupu Peteru Shaou Zhuminu i biskupu Vincentu Guou Xijinu. Policija je u srijedu poslijepodne uhitila biskupa Shaoa te ga odvela na nepoznato mjesto.

Državni su sigurnosni službenici međutim dopustili vjernicima da im uruče odjeću koju će onda proslijediti katoličkom prelatu. Mnogi tumače to kao znak da će njegov nestanak biti dugotrajan. Biskup Shao je u rujnu prošle godine imenovan biskupom dijeceze Wenzhou. Sveta Stolica ga priznaje, no ne i kineske vlasti. Pretpostavlja se da su vlasti upravo iz tog razloga naredile uhićenje kako bi biskupa spriječile u slavljenju Vazmenog trodnevlja.

Sličnu je sudbinu doživio i msgr. Guo, biskup dijeceze Mindong. Vjeruje se kako ih kineske vlasti žele prisiliti da se pridruže Patriotskoj udruzi. U pregovorima između Kine i Svete Stolice o imenovanju biskupa, Kineska katolička patriotska udruga zahtijeva da svi biskupi budu članovi udruge, isključujući tako biskupe podzemne Crkve, koji odbijaju učlanjenje i koje Patriotska udruga smatra „nepouzdanima“.

Situacije u biskupijama Wenzhou i Mindong predstavljaju opasne iznimke koje Ministarstvo za vjerske poslove želi ukloniti. Po mišljenju nekih stručnjaka, njihova otmica i prisiljavanje da „uče i nauče“ predstavljaju pritisak na Svetu Stolicu da popusti pred zahtjevima Pekinga, odnosno da samo neovisno imenovani biskupi i koji su k tomu upisani u Patriotsku udrugu mogu obavljati službu.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content