Koptski katolički patrijarh: Pokolji koji su se na Cvjetnicu zbili u Egiptu bili su kušnja za vjeru tamošnjih kršćanâ

U dvostrukom su bombaškom napadu na koptsku zajednicu u Egiptu poginule 44 osobe, a više od 100 ih je ozlijeđeno – REUTERS

Pokolji koji su se zbili na Cvjetnicu bili su kušnja za vjeru egipatskih kršćana. Patrijarh Tawadros II. je duboko ožalošćen, nije lako razgovarati s njim. Vidjevši što se događa, možemo samo usmjeriti svoj pogled prema novim mučenicima i još ustrajnije zazivati Krista da nas utješi i uščuva našu nadu u uskrsnuće – kazao je u razgovoru za agenciju Fides patrijarh Ibrahim Isaac Sidrak, primas Koptske Katoličke Crkve.

Podsjetimo kako su prošle nedjelje u dvostrukom bombaškom napadu na koptsku pravoslavnu katedralu u Aleksandriji, sjedište koptskog patrijarha Tawadrosa II., te na crkvu u Tanti, gradu na delti Nila poginule najmanje 44 osobe, a više od 100 ih je ozlijeđeno. Odgovornost za oba napada preuzela je samozvana Islamska država.

Patrijarh Sidrak je kazao da je na dan napada bio u Aleksandriji gdje je u koptskoj katoličkoj katedrali predvodio misno slavlje, koja je udaljena samo 200 metara od koptske pravoslavne katedrale. Stoga su jasno čuli snažnu eksploziju. Katolički je patrijarh istaknuo da je potvrda Papinog dolaska u Egipat važan znak kako za egipatske kršćane tako i za čitavu zemlju: otkazivanje posjeta bi moglo ostaviti utisak da krvoproliće i teror mogu prevladati.

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, neprikladnom je označio metodu represije i pronalaženja ubojicâ nakon što su zločini počinjeni. Iza tih nečovječnih čina s đavolskim obilježjima nalazi se raspoloženje koje hrani mržnju i koje čak kruži medijima, utječući tako na razmišljanje mnogih ljudi – upozorio je patrijarh Sidrak.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi već dvije godine inzistira na potrebi promjene „načina kako se religija predstavlja“ da bi iskorijenio neprirodne misli koje hrane terorizam – upozorio je te dodao: No nitko ne sluša njegove riječi. Čak i oni koji su povezani s al-Azharom nisu uvjereni u nužnost promjene.

Patrijarh je kazao da su nakon napada sa svih strana zaprimili zahtjeve da za vrijeme bogoslužjâ tijekom Velikog tjedna pojačaju sigurnosne mjere ispred crkvi. I crkve moraju platiti za sigurnosne službe. Istaknuo je da nema namjeru nikoga optuživati, ali mnogi su ožalošćeni i ogorčeni kada vide kako se ti napadi stalno ponavljaju, uvijek na isti način, a izgleda da se ništa ne mijenja. U toj situaciji često su naši laici ti koji tješe i podržavaju nadu sviju – kazao je koptski katolički patrijarh. Molimo se da Gospodin očituje svoju pobjedu i obrati srca tih ubojica, kao što moli i papa Franjo. S tim molitvama idimo ususret Isusu kako bismo proslavili njegovo uskrsnuće – zaključio je patrijarh Sidrak.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content