Ministrica Obuljen bi zbog 27.Marulićevih dana trebala dati ostavku

Nakon priopćenja Splitsko-makarske nadbiskupije i Hrvatske udruge Benedikt u svezi programa 27. Marulićevih dana, istim povodom oglasila se i Hrvatska demokršćanska stranka (HDS). Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Izražavamo najdublju zabrinutost programom ovogodišnjih Marulićevih dana. Frljićeve predstave nisu samo anticivilizacijski performansi i odrazi osobnih frustracija spomenutog redatelja nego one vrijeđaju najdublje ljudske osjećaje, veličaju totalitarne ideje prošlog stoljeća i promoviraju verbalno i fizičko nasilje. One na najagresivniji način gaze ljudsko dostojanstvo, temeljne vjerske i moralne vrednote, te su po svom karakteru antihumanističke i sadističke. Ne možemo se složiti da se govor mržnje naziva slobodom izražavanja i da se u maniri totalitarnih režima ocrnjuje publiku koja se kritički odnosi prema takvim predstavama jer nas one vraćaju u kameno doba i neka mračna vremena. Očito je da se tu ne radi o umjetničkom djelu nego tendencioznoj političkoj provokaciji najprimitivnijeg oblika.

Ovome možemo dodati da nas više od ”slučaja Frljić” zabrinjava šutnja ministrice Obuljen čije je Ministarstvo kulture obilato sponzoriralo ovogodišnji program Marulićevih dana u Splitu. Trebalo bi postaviti pitanje kandidatima za gradonačelnika Splita što misle o ovoj temi, neka se jasno izjasne kakvu kulturnu politiku zastupaju, koje vrijednosti i kakve programe, jer bi se šutnja u ovom slučaju mogla shvatiti kao znak odobravanja. Osim toga, zanima nas i što kažu splitski kulturnjaci i akademska elita? Zašto šute? Odobravaju li kulturnu politiku koju provodi misnistrica Obuljen ili smatraju da je zbog niza propusta došlo vrijeme da podnese ostavku?

Hrvatska demokršćanska stranka – podružnica Split”

1 comment

  1. Vadlja Branko

    Mimistrica Obuljen je upravo postavljena na to mjesto,da štiti takovu protuhrvatsku kulturnu djelatnost.
    Dovolnjo je sjetiti se, kako ona još danas štiti Hribara, usprkos njegovih protuhrvatskih izjava u Berlinu i Beogradu, te anemične izjave ,da se ne slaže sa Marulićevim danima u Splitu, ali ih usprkos toga financira..

Odgovori

Skip to content