SLAVEN LETICA: Bojkot Jasenovca je besmislen, a prijetnja Markovine HOS-ovcima marginalna

Već drugu godinu zaredom, državna komemoracija na mjestu logora Jasenovac održat će se bez službenih predstavnika Srba, Židova i antifašista. Oni će se žrtvama logora pokloniti na zasebnoj komemoraciji. U razgovoru za Direktno.hr politički analitičar Slaven Letica naglasio je kako u tome vid oblik protesta Vladi.

Krovna organizacija srpske manjine u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće, odlučila je da će i ove godine bojkotirati državno obilježavanje proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac koja će se održati u subotu, 22. travnja. Za bojkot se odlučila i Koordinacija židovskih općina. Također, Koordinacija udruga antifašista i antifašističkih boraca iz četiri jadranske županije u utorak je izvijestila kako neće sudjelovati na službenoj državnoj komemoraciji, zbog tamošnje HOS-ove spomen ploče s pozdravom ‘Za dom spremni’.

“Koordinacija se pridružuje svima koji ne žele sudjelovati na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, dok se tamo nalazi spomen ploča HOS-a s ustaškim pozdravom”, navode u priopćenju antifašisti iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Raniji bojkot najavila je i SABA – Savez antifašističkih boraca i antifašista RH.

Politički analitičar Slaven Letica istaknuo je u razgovoru za Direktno.hr kako građanske udruge samostalno mogu odlučiti što će raditi. Podsjetimo, bojkot se dogodio i prošle godine, i to iz drugog razloga.

“Njihovi potezi mogu se objasniti kao protest Vladi, ali mislim da su ti potezi pogrešni te da ne koriste zajednici”, istaknuo je Letica.

Podsjetimo, prošle su se godine u Jasenovcu održale čak tri komemoracije, jer su odvojene održali predstavnici židovske zajednice i Savez antifašističkih boraca Hrvatske, upozoravajući na relativizaciju ustaštva u hrvatskom društvu.

Letica se osvrnuo i na nedavne izjave kandidata Nove ljevice za gradonačelnika Splita Dragana Markovine koji je istaknuo kako će, u slučaju da bude izabran, spomenici poginulim pripadnicima HOS-a i splitske Vojne policije biti uklonjeni i to s obrazloženjem da nisu “civilizacijski dopustivi”.

“Mislim da je veća vjerojatnost da Vi ili ja odletimo na Mjesec nego da će Markovina postati splitskim gradonačelnikom. Zato njegove izjave nemaju nikakvu težinu. Riječ je o marginalnom kandidatu koji će osvojiti 1 ili 2 posto glasova”, poručio je politički analitičar Slaven Letica u razgovoru za Direktno.hr.

1 comment

  1. marinizic3

    Tih 1-2 posto kriminalaca su nasilnici, koji jos uvijek posjeduju hrvatsko novinarstvo…u njih spada to isto nasilno odrzano impozirano HND sa Sasom Lekovicem, Babicem, Anom Raic Knezevic i ostalim Josipovicevim pionirima. A najveci paradoks je da se na Fakultetu Politickih Nauka jos uvijek predaje po udbaskim Josipovicevim uputama. Gdje je tu zakon o lustraciji ?! Sta se ceka ?!

Odgovori

Skip to content