USS GERALD FORD (CVN-78): SAD sada posjeduje najveći ratni brod u povijesti!

USS Gerald Ford najveća je američka mobilna zračna baza koja teoretski može neograničeno ploviti svjetskim morima

Američka će mornarica sljedećih godinu dana dodati najskuplji borbeni brod svih vremena svojoj floti, “USS Gerald Ford” vrijedan 13 milijardi dolara. Kada bude porinut, nosač zrakoplova “Ford” bit će najveći ratni brod na svijetu dužine više od 332 metra i istisnine više od 100.000 tona, a bit će i dom za oko 4400 mornara i osoblja te će nositi 75 zrakoplova svih vrsta.725f754d8b26c001a2638368b8de52b9

Novi nosač zrakoplova olakšat će posao američkoj mornarici koja sa svojih deset nosača obavlja sve veći opseg zadataka po cijelome svijetu. Novi će se nosač itekako razlikovati od sadašnje klase Nimitz.

Primjera radi, generirat će tri puta više električne energije od starijih nosača zrakoplova. Tako će omogućiti novom elektromagnetskom sustavu za lansiranje aviona čak 25 posto više polijetanja dnevno, za razliku od već zastarjelih parnih lansirnih sustava. Pogledajte u videosnimci uspješno lansiranje na novom sustavu EMALS (Electromagnetic Aircraft Launching System).

Planiranje i izgradnja broda USS Gerald Ford traje već više od desetljeća; prvi je ugovor potpisan u svibnju 2004. godine. Čelik je prvi put izrezan u kolovozu 2005. godine, a svečanost polaganja kobilice održana je u studenome 2009. godine. Izgrađen je na velikom doku u Newport Newsu, koji može prihvatiti čak dva broda njegove veličine. Prvi je put pušten u more 2013. godine, a krstila ga je Susan Ford, kći predsjednika Forda, 9. studenoga 2013. godine, prenosi Business Insider.

Brod se, prema prvim nagađanjima, trebao pridružiti floti 2014. godine, ali je gradnja usporena zbog mnogih izazova, ali i velikih problema s novodizajniranim nuklearnim reaktorima te električnim instalacijama. Datum dostave broda odgođen je nekoliko puta, a prošle je godine pronađen i problem u glavnim turbinama broda, tako da je dostava Američkoj mornarici ponovno odgođena, napisao je NavyTimes.

Više od 900 mornara stiglo je na brod u kolovozu 2015. godine kako bi započeli s vježbama. Brod je trebao početkom 2016. godine biti na moru, ali su mornari ostali na brodu unatoč produljenju rokova završetka.

Sean Stackley, danas glavni tajnik Američke mornarice, nedavno je izjavio kako će se prvo testiranje izvesti u ožujku, ali je odgođeno. Svečanost puštanja u rad, trenutak kada brod formalno ulazi u službu, očekuje se kasnije ove godine, iako točan datum još nije objavljen.

Prema zakonu, Američka mornarica mora održavati te posjedovati flotu od 11 nosača zrakoplova, ali se iznimka dogodila 2012. godine kako bi Američka mornarica mogla izrezati stariji nosač zrakoplova Enterprise – prvi nosač na nuklearni pogon. Ironično, Enterprise je i dalje u Newport Newsu, na suhom doku, bez nuklearnog goriva te čeka svoju konačnu sudbinu.

Povijesno gledajući, dolaskom nosača zrakoplova USS Gerald Ford, potvrđeno je da je prvi put u 42 godine Američka mornarica izgradila nosač zrakoplova nove klase. Prošli se put to dogodilo 1. ožujka 1975. godine, kada je USS Nimitz zaplovio s istog pristaništa. Nakon mjesec dana dostavljen je Američkoj mornarici, a 3. svibnja i formalno je ušao u upotrebu.

Danas je Nimitz najstariji nosač zrakoplova u floti te će najvjerojatnije ostati u službi sve dok se USS John F. Kennedy, koji se danas gradi u Newport Newsu, ne pridruži floti. Međutim, unatoč svim naprednim karakteristikama, određeni se vojni krugovi pitaju trebali se razvijati astronomski skup nosač zrakoplova u vrijeme kineskog razvoja dalekometnih protubrodskih krstarećih raketa. Najnoviji dokumenti Američke mornarice govore kako će se Kennedy pridružiti floti 2023. godine. Treći brod iste klase, novi Enterprise, također je u ranim fazama gradnje.

KARAKTERISTIKE
STRUKTURA

POSADA: 4660

DUŽINA: 337.11 m

ŠIRINA: 76.81 m

ISTISNINA: 112,000 t

POGON I SNAGA

2 x A1B nuklearna reaktora

BRZINA: 30 čv

OPERACIJSKI DOMET: neograničen (ovisi o zalihama materijala na brodu)

NAORUŽANJE

2 x RIM 162 „Evolved Sea Sparrow“ lansera za rakete ESSM srednjeg dometa (zemlja-zrak)

2 x RIM 116 RAM „Rolling Airframe Missile) lansera za rakete kratkog dometa (zemlja-zrak)

2 x 20 mm Phalanx CIWS topa

4 x 12.7 mm Browning M2 teške strojnice

BRODOVI U KLASI (u izgradnji)

USS Gerald Ford (CVN-78)

USS John F. Kennedy (CVN-79)

USS Enterprise (CVN-80)

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content