SRBI PJENE OD BIJESA Stvara se Velika Albanija? Rama i Thaci dobili podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova

Tirana ima punu podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova ukoliko izostane njihova europska perspektiva, rekao je u četvrtak Jonuz Musliju predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca (NSA) i predsjednik općine Bujanovac, dodajući tomu i Preševsku dolinu na jugu Srbije gdje većinu čine Albanci.

On je podržao ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hashima Thacija o uniji Albanije i Kosova.

“Unija Albanije s Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa, je besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to dio Albanije u koji ne treba dirati”, rekao je Musliju za agenciju Presheva Jone, a prenose beogradski elektronički mediji.

Prema njegovom mišljenju, Rama i Thaci imaju moralnu obvezu u “ovo spajanje” uključti , kako je rekao, i “istočno Kosovo” dodavši da bi u suprotnom to bila “nacionalna izdaja”.

Musliju smatra da su Preševo, Medveđa i Bujanovac, općine na jugu Srbije, sastavni dio “države Kosovo” od koje su “nasilno odvojeni”.

“Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. ožujka 1992. i mi nemamo pravo odustati od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPBM)”, rekao je Musliju.

On je naglasio kako je svjestan da se to Srbiji neće dopasti kao ni otcjepljenje Kosova zaključivši da “bez Niša, ovo nije Velika Albanija i Srbija čak treba biti zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline”.
Rama je izjavio nedavno da se, “ako perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u EU nastavi blijedjeti, ne može isključiti ujedinjenje njegove zemlje i Kosova.

Dan kasnije Thaci je ponovio za Radio Slobodna Europa da će “ ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, svi Albanci regije živjeti u jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje s integracijom u europsku obitelj”.

Reagirajući na ove izjave srbijanski premijer i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak da “izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domeni želja” i da “ne doprinose dobrim odnosima u regiji” i pozvao predstavnike EU da se tim povodom oglase.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je u četvrtak Europsku uniju, SAD i Veliku Britaniju da reagiraju na izjave albanskih, kosovskih i dužnosnika tri općine na jugu Srbije o ujedinjenju s Albanijom.

Dačić je u četvrtak navečer rekao da će oni biti izravno odgovorni ukoliko ne reagiraju na ovakve izražene stavove albanskih političara, prenose beogradski elektronički mediji.

“Koordinirane izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hashima Thacija o uniji Albanije i Kosova i Jonuza Muslijua pokazuju da je Velika Albanija cilj svih Albanaca. Danas je Musliju tome pridodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir. Hoće li EU, SAD, Velika Britanija progovoriti? Ako to ne učine i ovoga puta, kad je velika Albanija stigla do Niša, bit će izravno odgovorni za posljedice”, naglasio je Dačić.

On je dodao da bi Albanci “trebali odmjeriti svoje riječi, jer nema na međunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika koji su bombardirali Srbiju kako bi Kosovo oteli Srbiji”.

“To se više nikad neće ponoviti. Srbija nikog ne provocira, ali se nikoga i ne plaši. Srećom, sve je ovo samo pusti san. Ali iskustvo nas uči koliko je kratak put od snova do noćne more”, naveo je Dačić.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca (NSA) i predsjednik općine Bujanovac Jonuz Musliju rekao je u četvrtak da Tirana ima punu podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova ukoliko izostane njihova europska perspektiva, uključujući Preševsku dolinu.

On je podržao ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hashima Thacija o uniji Albanije i Kosova.

Autor: Hina

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content