Dujmovićev odgovor Obuljen: Bi li isto postupila da je umjesto Frljića Alić?

Kolumnist portala Direktno Tihomir Dujmović u najnovijoj kolumni odgovara na reakciju Ministarstva kulture u povodu teksta „Prgomet je jedini uvidio štetu zbog Frljića, Obuljen je Opari pucala u noge“, objavljenoga 27. travnja 2017. na portalu Direktno. Podsjetimo, Ministarstvo je reagiralo sa zahtjevom za ispravkom informacija, u kojem se navodi kako ministrica Obuljen nije sudjelovala u odabiru izbornika Marulićevih dana Igora Ružića.

I prije 15 godina mi je službeni demanti na kolumnu poslala tajnica. Tada nije bila riječ o Ministarstvu kulture, demanti je stigao iz moćnog ureda tadašnjeg predsjednika Mesića.

Bijesnim dopisom tajnica je ‘demantirala’ navode iz mog komentara – zaboravivši da su komentari i kolumne ‘gola’ mišljenja koja se ne demantiraju od kada je ukinut članak 133. o sankcioniranju verbalnog delikta.

Ako bih bio ciničan, rekao bih da je demanti Ministarstva kulture na moju kolumnu stara Mesićeva škola, ali neću to reći, niti ću podsjetiti tko je sve danas na političkoj sceni iz njegovog ureda.

Ono što hoću i moram reći jest da je vrijeme da neki shvate da se kolumne, komentari i tekstovi takve vrste ne mogu demantirati jer se radi o nečijem mišljenju.

Možete ga silinom političke moći zabraniti tako da nekome zabranite pisanje, što mi se više puta dogodilo pa i za ove vlasti. Primjer je ne tako davna zabrana pisanja u Slobodnoj Dalmaciji. To možete jer je kod nas politička vlast neograničena, ali demantirati nečije mišljenje, tražiti ispravak nečijeg mišljenja – to smo valjda izbacili! Ili nismo?

Pišući o sramotnoj predstavi Olivera Frljića u kojoj je ‘dojmljiva’ scena kada Isus silazi s križa da bi silovao muslimanku koja potom iz vagine vadi hrvatski stijeg, ja sam citirao bivšeg ministra kulture Zlatka Viteza. Vitez je izrijekom rekao da je pravi krivac za sramotu na ‘Marulićevim danima’ izbor izbornika te je naveo da se odgovornost ministrice kulture svodi na odabir izbornika čime je, kako sam ja naveo, “trasirala put ovakvom scenariju”.

Dakle, ako je već nekoga ili nešto htjela demantirati – onda je demanti trebao ići Zlatku Vitezu kojega sam ja citirao.

Ne želim se skrivati iza bivšeg ministra kulture, poznatog glumca i velikog kazališnog redatelja, ali jednim dijelom sam se poveo za njegovim riječima jer nisam ni pomislio da bi Vitez mogao izvaliti neku glupost ili lagati. Nitko bolje od bivšeg ministra ne zna kako funkcionira isto to ministarstvo, zar ne?

U demantiju iz Ministarstva kulture, u kojem je izostavljena činjenica da je to izjava Zlatka Viteza, stoji kako ministrica kulture “nije uopće sudjelovala u u odabiru selektora festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani’ jer je to odluka Vijeća ‘Marulićevih dana’ dok je dužnost ministra kulture obnašao Berislav Šipuš”. Zatim pišu kako je “ministrica Nina Obuljen Koržinek više puta javno izjavila kako neće prije isteka mandata smjenjivati ravnatelje, članove upravnih tijela ili intedante te izbornike festivala, budući da su izabrani legalno u demokratskoj proceduri“.

Zapamtimo ovu frazu – legalno u demokratskoj proceduri – trebat će nam koji redak niže.

Dakle, ministrica je mogla smjeniti izbornika Ružića, ali je “više puta javno izjavila kako neće smjenjivati“. Logika nalaže da je takvom odlukom ponijela i dio odgovornosti.

Upravo to je rekao Zlatko Vitez, a ja sam ga citirao – ministrica kulture mogla je smijeniti izbornika Ružića jer joj je ta mogućnost bila na dispoziciji, ali unatoč spomenutoj predstavi i unatoč svim mogućim implikacijama koja ta predstava ima, a one nisu malene, nije to učinila.

O tome se radi!

Nitko je od te odgovornosti ne može oprati.

Kako znamo da je Ružić i njen izbor? Jednostavno. Zamislite da je ministar kulture prije Hasanbegovića bio Jakov Sedlar, a izbornik ‘Marulićevih dana’ Božidar Alić. Bi li onda ministrica stala uz taj izbor, bez obzira što bi i on bio donesen ‘legalno u demokratskoj proceduri’? Ne bi, zar ne? Bi li financirala program i predstavu koja primjerice, a govorim krajnje hipotetski, diskretno afirmira NDH? Ili predstavu koja vrijeđa homoseksualno orijentirane osobe na način na koji predstava u kojoj ‘Isus’ silazi s križa da bi silovao muslimanku vrijeđa kršćanske vjernike? Kakav bi bio stav o predstavi koja se upravo sadistički odnosi prema antifašističkim vrijednostima? Bi li i tada ministrica Obuljen Koržinek ostala pri odluci da “neće prije isteka mandata smjenjivati ravnatelje, budući da su izabrani ‘legalno u demokratskoj proceduri'”? Što mislite?

U tome je ‘kvaka’!

Količina uvreda, ponižavanja i gaženja dostojanstva koju nosi Frljićeva predstava – aktualnoj ministrici očito nije dovoljna da bi joj ukinula financiranje.

Da je bila riječ o ranije spomenutim porukama u kojima bi se vrijeđale homoseksualne osobe i omalovažavale antifašističke vrijednosti, bi li takva jedna predstava ‘vrijedila’ uskrate sredstava, makar “sve to bio izbor njezinih prethodnika”?

Što mislite, poštovani čitatelji?

Bi li i tada sve ostalo tek na krotkoj kritici ministrice?

Obuljen Koržinek u demantiju navodi kako “poštujući demokratske procedure i autonomiju kulturnih institucija te uvažavajući u cijelosti načelo zaštite umjetničkih sloboda, Ministarstvo kulture nije uskratilo financijska sredstva festivalu ‘Marulićevi dani’“.

Bi li uskratila sredstva predstavi koja bi, primjerice, dvojila oko broja žrtava u Jasenovcu?

Ne moramo uopće ići toliko daleko – bi li u sklopu ‘Marulićevih dana’ sufinancirala Alićevu predstavu ‘Bez lustracije nema Croatie’? Naravno da ne bi!

Zbog toga je, gospođo ministrice, Ružić i Vaš izbor! Zbog toga je to Vitez ustvrdio!

Prema tome, jeftini trikovi i loše kopiranje. inače sjajne, dubrovačke diplomacije koje nam prodaje aktualna ministrica kulture pod egidom ‘Ja? Moja odluka? Što je vama?’ – ne prolaze.

Nije smijenila izbornika, nije mu uskratila novac za predstavu, a ljuti se kada ja, citirajući ga, konstatiram da je bivši ministar kuture u pravu i da je de facto Ružić njen izbor!

Nominalno riječ je o izboru ministra Šipuša, no ona je po zapovjednoj odgovornosti ta koja nosi politički teret! To je odgovornost koja čini srž funkcije jednog ministra! Ne možete pobjeći od te odgovornosti, niti od implikacija koje ona ima na splitsku publiku i aktualne lokalne izbore!

Da, ‘pucali ste u noge’ svom kolegi Opari koji se bori za mjesto splitskog gradonačelnika jer nije mogao u jednom dahu reći što misli o Frljićevoj predstavi s obzirom na to da ste dijelom i Vi, a u širem smislu i Vlada, posredno krivi za tu sramotu. Opara nije mogao ono što je napravio Kerum – javno prosvjedovati! I da, ako kojim slučajem izgubi, mislim da ključno zrnce poraza treba tražiti u ovom skandalu!

Nismo gotovi sa analizom prenemaganja u stilu ‘Zar zaista mislite da bih ja?’.

U mandatu ove ministrice, naime, nekim su kazalištima smanjena stanovita financijska sredstva, a drugima su povećana, u odnosu na lani.

Ministrica će sada, naravno, reći da s tim nema nikakve veze, da je to “odluka povjerenstva, odnosno vijeća”.

Postavlja se pitanje – tko će povjerovati da je povjerenstvo oduzelo, primjerice, kazalištu Histrionu gotovo stotinu tisuća kuna, a da je ta odluka protivna odlučnom i rezolurnom stavu ministrice?

Oduzimanje dijela sredstava osječkom HNK – isto protivno decidiranoj volji naše ministrice?

To da povjerenstva tobože samostalno odlučuju, a “ministri s tim nemaju veze”, jeftini su trikovi koje je zacijelo osmislila upravo aktualna ministrica dok je još bila pomoćnica bivšem ministru Biškupiću.

Istina, niti jedna od spomenutih odluka formalno nije njezina, ali ne postoji mogućnost da ona nije suglasna s tim odlukama!

Da ponovimo i peti put!

Nominalno, Ružić jest izbor ministra Šipuša, ali nema dvojbe da je ministrica, prema vlastitom umjetničkom ljudskom i političkom habitusu, bila suglasna s tim izborom.

Nježna ‘ograda’ ministrice od zastrašujuće provokacije, u obliku predstave koja pljuje u lice svakom vjerniku, uvjetovana je činjenicom da je svinjarija postala javna, no čak i tada je faktura iz Ministarstva kulture krenula prema izborniku za troškove uvreda ovdašnjih vjernika.

Vjeruje li itko da bi jednako postupila da se radilo o nekom uratku Božidara Alića?

Izvor: direktno.hr

3 comments

  1. Greta Vuletic

    Znakovita j e izjava g.Ruzica koja je ocito promakla svima pa i pravobranitelju za djecu. On je uoci predstave izjavio za HRT da bi on “predsravuj” preporucio i svom djetetu! Ne znam ima li djece, ali je sasvim jasno kakve su se predstave mogle ocekivati i da bi ga nas Marul bicem istjetao iz grada……

  2. navodar

    Premijer se nije zacrvenio od ministrice kulture jer ne želi priznati da je ona njegov promašaj što je rezultiralo prilikom Frljiću da nam svima pljune u lice.No zadnja je Božja,ne zaboravite,nećete daleko,svi imamo rok trajanja!

  3. Pero Coglja

    A što reći, sve je rečeno, samo molio bi g.Dujmovića da pripazi da se dotičnoj ne približava na domet bačenih mobitela!

Odgovori

Skip to content