Esih i Hasanbegović na Krugu za Trg: Zajedno ćemo promijeniti ime ovog Trga!

Foto: Narod.hr

Na prosvjed protiv imena Trga maršala Tita koji je započeo u subotu u 11 sati došli su Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, članovi liste za Gradsku skupštinu nezavisne kandidatkinje Brune Esih na lokalnim izborima za Grad Zagreb.

Okupljenima su poručili: “Zajedno ćemo promijeniti ime ovog trga!”. Prosvjednicima se obraćaju i povjesničari Roman Leljak, Ivo Banac i Boštjan Marko Turk, ali i Marko Grubišić, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika te Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Velikim javnim prosvjedom kojim, u duhu Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima te Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina komunističkog poretka u Hrvatskoj, traži se povratak imena Kazališni trg zagrebačkom trgu nazvanom imenom komunističkog diktatora Tita.

Tko je bio Josip Broz Tito – jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća?

Josip Broz Tito bio je komunistički diktator i masovni ubojica. Na čelo Komunističke partije Jugoslavije došao je nakon Staljinovih čistki tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojima je i sam sudjelovao.

Tada je ubijeno po Staljinovom nalogu kompletno vodstvo Komunističke partije i stotine viđenijih članova, a na čelo Partije došao je misteriozni Tito. Na vlast dolazi 1945. i bio je doživotni predsjednik komunističke Jugoslavije vladajući kao diktator.

Profesor američkoga sveučilišta Stanford, Piere Scaruffi je na svoj popis Najvećih zločina 20. stoljeća (The Worst Genocides of the 20th Century, 2008.) na temelju činjeničnih podataka uvrstio Tita među petnaest najvećih zločinaca u 20. stoljeću. Također, barata podatkom o ubojstvu najmanje 570.000 ljudi.

Gunnar Heinsohn, njemački profesor sa sveučilišta u Bremenu, u svojoj knjizi Leksikon genocida (Lexikon der Völkermorde,1998.) također Tita karakterizira kao jednog od najgorih svjetskih zločinaca 20. stoljeća.

Čitav je niz primjera koji dokazuju da se u Jugoslaviji ništa nije događalo, a da o tome presudnu riječ nije dao Josip Broz.

Pamti ga se po poslijeratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji – pokolj na Bleiburgu, pamte se križni putevi, pamti se Huda jama, pamte se koncentracijski logori poput Golog otoka, pamte se progoni i ubojstva emigranata. Obračun s hrvatskim proljećem, prije toga Goli otok, a još prije svega toga, odmah nakon Drugog svjetskog rata, pokolj na Bleiburgu, zapravo su najbolja svjedočanstva o karakteru vladavine Josipa Broza Tita koga neki i danas slave kao velikog lidera i vizionara.

Nažalost, jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća i danas u Hrvatskoj ima svoje sljedbenike, koji sebe nazivaju ‘antifašistima’.

Izvor: narod.hr

1 comment

  1. MOLOTOV

    Onaj koji makne zločinca iz Zagreba ostat će zapisan u povijesti !!!

Odgovori

Skip to content