Korov treba iz korijena iskorijeniti?

Dakle, iz Hrvatske treba iskorijeniti: komunizam, fašizam, nacizam, srbizam, srbopravoslavlje, jugoslavenstvo, kriminal, korupciju i petu kolonu, odnosno Hrvate neprijatelje Države Hrvatske.

Mislio sam da će nam proljeće donijeti nove nade i bolju viziju budućnosti u političkom i gospodarskom pogledu u našoj prelijepoj domovini Hrvatskoj. Mislio sam također napisati jedan osvrt s puno pozitivizma, jer su me obradovali neki događaji u Domovini nakon Uskrsnuća Isusa Krista: Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 30. 04. 2017.Sinjska alka u Vukovaru 06. 05. 2017. i Tradicionalna biciklijada diljem Hrvatske.

Ova tri događaja osnažili su trajnu vrijednost u vjerskom, nacionalnom i mladenačkom nadahnuću jer su na najvjerodostjniji način predstavili značaj Vukovara u Hrvatskoj – za Hrvatsku i Hrvate u dijaspori.

Mnoštvo razdragane hrvatske katoličke mladeži, u molitvama i pjesmama proslavili su svoje osjećaje (passion) i pokazali koliko je katolička vjera u Hrvata duboko usađena u nacionalne osjećaje i stoljećima se dnevno rabi u pozdravu:

Bog i Hrvati!

Poruke okupljenoj mladeži u Vukovaru
Na početku misnog slavlja apostolski nuncij D’Errico s posebnom radosti obratio se nazočnima, kojih je bilo preko 30 tisuća: ”u kojima vidim sakupljene nade Crkve Božje u Hrvatskoj… ovih godina moje službe u Hrvatskoj mogao sam iskusiti što znači Vukovar ne samo za prošlost, nego i za budućnost, za Hrvatsku…”

Dočim đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u obraćanju nepreglednom puku hrvatske mladosti, počeo je s tužnim primjerom iz poruke u Evanđelju: ”…nisu li dvojica žalosnih Isusovih učenika, koji napuštaju Jeruzalem te odlaze u Emaus, slika tolikih umornih mladića i djevojaka. Sjetimo se samo onih koji su se do sada prijavili na desetke natječaja za radno mjesto, ali bezuspješno, te su u rješavanju svojih životnih pitanja morali potražiti ‘izlaz’ odlaskom u inozemstvo.

Znamo, ne odlazi se rado, nego žalosna srca, jer u zavičaju i domovini nastaje praznina. Tko će je i kako ispuniti? Nisu li dvojica učenika slika i tolikih vaših roditelja, žalosnih što vam ne uspijevaju pružiti ono što bi željeli; koji rade, ali ne primaju plaću; koji su zbog tuđe sebičnosti i neodgovornosti izgubili svoje radno mejsto?! Nisu li njih dvojica slika i onih poput mene, koji osjećaju da ne mogu ne govoriti i upućivati na zabrinjavajuće razmjere depopulacije Slavonije i naših hrvatskih sela i gradova?!”

Uzoriti nadbiskup Hranić je također zabrinut jer ”mnogi u Hrvatskoj gube povjerenje u ljude, u institucije, u politiku te – puni gorčine i nezadovoljastva – tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe; koji od nesigurnosti, neuspjeha i promašaja bježe u alkohol, drogu, u destrukciju i agresivnost.”

Sinjska alka u Vukovaru
U tristoljetnoj povijesti Sinjske alke prvi put su alkari ugošćeni u Vukovaru, u gradu vitezova, gdje su uz nazočnost preko 20 tisuća gledatalja bili i prestavnici državne i lokalne vlasti. ”Ovo je vaša alka!”, najavio je Ante Vučić, alkarski vojvoda svih hrvatskih branitelja, posebice braniteljima Vukovara, u pozdravnom govoru i priopćenju predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, prije davanja zapovijedi alkarima za utrku, rekao je Vučić: ”U ovom trenutku spojile su se slavne bitke i junačka obrana Sinja od napadača iz Osmanijskog carstva u čiju čast alkari već 301 godinu trče alku, kao i herojska obrana Vukovara koja je postala sinonim hrvatske nepokolebljivosti i nesalomljiovsti.”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović naglasila je u svom govoru da je ”Sinjska alka izraz našeg domoljublja i časne vojničke tradicije i ako je igdje treba trčati onda je to u Vukovaru. Dva su grada, dvije su bitke, ali jedno je junaštvo, domoljublje i Hrvatska. Kao što je obrana Sinja zaustavila posljednji pokušaj Osmanlija da prodru u Dalmaciju, tako je obrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA dublje u Hrvatsku u namjeri da se stvori Velika Srbija.

Hrvatski branitelji časno su branili, obranili i oslobodili Hrvatsku na čemu smo im zahvalni i zbog čega smo na njih ponosni.”

Predsjednica Republike Hrvatske poslala je poruku Srbiji: ”Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smijemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujem i od Srbije… Želim ići naprijed. Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi suradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa… Pri tome ne trebamo glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom… Pri tome mislim na rješenje pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebice Hrvata u Srbiji”, bile su poruke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Trebalo je također naglasiti i vraćanje opljačkane nacionalne i privatne imovine, umjetnine i arhive.

Biciklijade u Hrvatskoj
Diljem Hrvatske organiziraju se biciklijade u gradovima, na dužim ili kraćim distancama, u kojima učestvuju brojni biciklisti, a utrke su vrlo posjećene i pozdravljene od mještana kroz čija su naslje prolazili. Pobjednici na pojedinim utrkama dobivaju i trofeje uz poljujbce lijepih djevojaka, velebne dočeke i veliku svečanost.

Ali, ne samo što je lijepo vidjeti povorku biciklista, ljepotu mladosti i njihovu tjelesnu snagu, nego još je veličanstvenije vidjeti krajolike uz njihove staze koji oslikavaju prirodne ljepotu Lijepe naše. Pjesnici i pisci stoljećima se trude da s riječima opišu izgled kraja, prirodna bogatstva i ljudska stvaralaštva u Hrvatskoj, ali ne može se riječima dočarati ono što oko može vidjeti na ekranima.

Međutim, kad pogledamo otvorenih očiju što se zbiva u toj našoj lijepoj domovini Hrvatskoj, smuči nam se, pa i ono što je lijepo izgledalo gubi vrijednost. Naime, nakon gore spomenutih svečanosti u Vukovaru i onih velebnih krajolika koji su nas zanijeli, uznemiruju nas političke i gospodarske unakaze.

Agrokor vodi Hrvatsku u stečaj
Ivica Todorićć je u želji za osobnim bogatstvom pohrlio kupovati hrvatske i svjetske tvrtke s čime je doveo Agrokor u stečaj i Hrvatsku na rub gospodarskog sloma, što će vjerojatno srušiti i Vladu u RH. Gula plures quam gladius peremit (Proždrljivost je više ljudi uništila nego mač.)

U međuvremenu premijer Plenković pokazao se odlučnim u izbacivanju partnerskih (mostovskih) ministara koji nisu podržali ministra financije Zdravka Marića, koji je došao iz Agrokora. Uklonio je također i Božu Petrova iz predsjedničke fotelje u Saboru i s tim činom otjerao koalicijskog partnera iz Vlade.

Istini za volju, Petrov je srušio Orešković-Karamarkovu vladu, ugradio je ”eksplozivni” uređaj (unio nepovjerenje) u komunističku partiju tj. Milanovićev SDP, i na čelo partije došao je Titov jarčić Davor Bernadić. On je pravi Abdera! (Abderićani su u starom vijeku bili na glasu kao duševno ograničeni ljudi.)

Petrov je povukao ”ćilim” ispod Todorića i izveo na čistac Agrokor, koji se već godinama guši u dugovima, a Todorić uzima nove milijarde eura kredita od europskih banaka – čak i iz Rusije. Agrokora čeka slična sudbini Ine.

Kakvo je (ne)pravosuđe u Hrvatskoj vjerojatno će Ivica Todorić izdržavati ”kaznu” u svom dvorcu, a država će podmitiri dugove Agrokora iz proračuna. Ilijada zala!

”Koliko je uloženo nade, entuzijazma, truda, rada, ljudskih života, prolivene krvi, trauma, straha, suza, plača, patnje i da dalje ne nabrajamo, a sve da bi se stvorila demokratska i slobodna hrvatska nezavisna država, da bi narod živio u slobodi, da bi socijalno bio sređen, da bi mu se otvorile perspektive budućnosti. I kad bi tu cijelu akciju ocijenjivali kao školsku zadaću, po postignutom rezultatu nakon dvadeset pet godina – ocijena bi bila (minus dva). Što znači jedva dovoljno, jedva jedvite prolazno. (Mile Prpa: Hrvatska država – promašeni projekt, HRsvijet, 03.05.2017.)

Korov treba iz korjena istrijebiti. Dakle, iz Hrvatske treba iskorijeniti: komunizam, fašizam, nacizam,srbizam, srbopravoslavlje, jugoslavenstvo, kriminal, korupciju, privilegije i petu kolonu, odnosno Hrvate koji su neprijatelji Hrvatske. Za takav zadaću nije potreban ustanak naroda, treba samo primjeniti Alinsky rules (pravila) na one koji danas vladaju u Hrvatskoj. Potom izabrati državotvorne zastupnike u Hrvatski državni sabor, koji će donijeti izmjene zakona, u kojem neće biti privilegirane nacionalne manjne, kao što je srpska manjina i srpska crkva; Zakom po kojem će svi žitelji u Hrvatskoj biti jednaki pred zakonom i Bogom.

Zaključna misao
Samo što smo se na trenutak obradovao dobrim događajima u Vukovaru, iz Zagreba dolaze loše vijesti: Predsjednik Plenković je skupio dovoljan broju zastupnika da postavi novog predsjednika Hrvatskog (državnog) sabora Gordana Jandrokovića, zastupnika iz redova HDZ-a. To je uredu.

Netom što je ”popio kavu” izbacio je Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a jer je u stožeru Brune Esih koja se natječe u lokalnim izborima u Gradu Zagrebu. Ova nas odluka nije iznenadila, jer prvi potez kojeg je novoizabrani predsjednik HDZ-a i Vlade donio, bio je smjena ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića i imenovanje Nine Obuljen Koržinek i njezina prva odluka je bila poslati dva Srbina/Jugoslavena da predstavljaju hrvatsku književnost u Njemačkoj; druga je odluka bila poništila je sve uredbe koje je potpisao ministar Hasanbegović. Što je po tom pitanju učinio Plenković? Ništa!

Zanimljivo je i politički upitno, da je predsjednik Plenković primio u HDZ političke disidente stranke i nagradio ih: Drago Prgomet, osnovao je svoju stranku i kandidirao se protiv HDZ-a, a sada je kandidat HDZ-a za gradonačelnika grada Zagreba. Dr. Milan Kujundžić, osnovao je svoju stranku i kandidirao se na predsjedničkim izborima protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a sada je postavljen za ministra zdravstva RH; disidentica Martina Dalić iz HDZ-a, postavljena je za Potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Dalić i Obuljan aktivno pomažu Sandru Švaljek protiv HDZ-ovog kandidata Prgometa.

Dr. Andrija Hebrang podsjetio je čitateljstvo na situaciju iz 2000. godine. ”Stranka je skrenula jako u lijevo tada i izgubila izbore, a ja sam s Miroslavom Tuđmanom osnovao udrugu HIP i s tom udrugom smo sudjelovali na lokalnim izborima i postigli jako dobre rezultate. Nikad nitko nije podnio zahtjev da se mene zbog toga isključi iz HDZ-a, Miroslav tada još nije bio član HDZ-a, jer se ta udruga, kao i sada gospodin Hasanbegović, kao i gospođa Esih, kao i general Glasnović, po svom programu uklapaju u program HDZ-a” Zbog čega bi onda sada, upitao je Andrija Hebrang, bio izbačen Zlatko Hasanbegović ”koji ide na jednu nestranačku listu osobe koja je izabrana na listi HDZ-a” (Direktno.hr, 08.05.2017.)

Zamjenik predsjednika HDZ-a Miljan Brkić, pita se: ”Zašto je gospodin Hasanbegović, bivši član predsjedništva, koji je legitimno izabran na Saboru, poteže za novim instrumentima, da se kandidira na nezavisnoj listi bez suglasnosti stranke?” Pitanje Brkiću: Zašto bi Drago Prgomet imao prednost ispred Brune Esih, koja je izabrana na listi HDZ-a, dok je Prgomet bio protiv HDZ-a? Milijane, Neka bude Atiju kako Tetiju!

Zaključit ću s riječima prijatelja franjevca, koji za moje pošiljku/e poruka kaže: ”Kamo sreće da to dođe i do najmutnijih očiju, i do natupljih ušiju i do najtvrđih srdaca u krugovima najodgovornijih moćnika hrvatskog naroda.

Nama ostalima ostaje i dalje Bogu se moliti i u njega se uzdati. Ako smo izdržali i opstali 13. stoljeća, Bog će nam sigurno pomoći da izdržimo bar i ovo 21.
Tebi i svima koji bude tu nadu, želim ustrajnost.” Amen!

Rudi Tomić / Toronto / hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content