Kreatori nestabilnosti baš su političke elite

Još prije šest mjeseci izgledalo je sve glatko, gotovo idilično. Samo su nezadovoljnici rezultatima izbora priželjkivali i prizivali raspad koalicije HDZ-a i Mosta. A onda je sve puklo kao ustava na savskom nasipu. Puklo je na pitanju odlaska ili ostanka ministra financija Zorana Marića.

No to nije jedini, pa ni najvažniji razlog sukoba. Između Mosta i HDZ-a postoje duboka iako potisnuta neslaganja oko nekih drugih pitanja poput položaja HNB-a, proglašenja gospodarskog pojasa, reforme lokalne samouprave, otvaranja arhiva, funkcioniranja HRT-a itd.. A sigurno su sukobi potencirani i predstojećim lokalnim izborima na kojima su se kandidati iz dva tabora izravno i nimalo nježno sučelili. Uvijek je u pitanju i igra moći, borba za prevlast. U jednom jatu ima mjesta samo za jednoga pijetla.

Most je cijelo vrijeme bio na dvostrukom udaru. Zdesna su ga napadali zato što ometa HDZ-ovu potpuno kontrolu, a s lijeva zato što je uopće omogućio dva puta HDZ-u da dođe na vlast. Njegovi novopečeni političari pokazali su, pak, nedostatak političke zrelosti jer se stavovi s partnerima ne usuglašavaju preko medija uz buku i galamu, nego u uskim krugovima najodgovornijih. Pogotovo je apsurdno bilo to što se Most, valjda računajući na izborne dobitke, pridružio SDP-u u prijedlogu izglasavanja nepovjerenja Mariću, a da nisu ponudili jasne i konkretne argumente. Nisu valjda očekivali kako će to isto napraviti i HDZ.

Ipak okidač je prvi potegnuo Andrej Plenković. Srušio je ili barem poljuljao vlastitu Vladu i učinio točno ono što je zamjerao Karamarku. Izazvan ili ne, primoran ili ne, ali to je činjenica. Samo što konačni epilog može biti drukčiji. Božo Petrov će biti smijenjen, to je jedino sigurno, jer se time definitivno kida savez do sada vladajućih. Sve ostalo je otvoreno.

Moguća su četiri ishoda: čista vlada HDZ-a, koalicija neke od dosadašnjih oporbenih stranaka i pojedinaca s HDZ-om, formiranje široke koalicije bez HDZ-a, te novi izbori.

Na novim parlamentarnim izborima, a lokalni će to pokazati, ne bi dobro prošli no Most ni HDZ. Neke je birače razočarao Most a neke HDZ. Dva puta su u samo jednoj godini dana dobili igračke u ruke i oba su ih puta, poput nestašna djeteta, razbili. Teško će poklon dobiti i treći put.

Bilo kako bilo, suprotno nekim uvjeravanjima, Vlada, a s njom i zemlja u cjelini ulazi u novu fazi neizvjesnosti i nestabilnosti u vrijeme kad se nalazi pred teškim izazovima spašavanja najveće kompanije, preuzimanja Ine, loših odnosa sa susjedima itd.. Umjesto da rješava političke krize naša politička elita se svim silama trudi proizvoditi ih, ne gledajući dalje od vlastita nosa.

Autor: Josip Jović / slobodnadalmacja.hr

Odgovori

Skip to content