Krenula HDZ-ova akcija saniranja štete

Tajnica je napisala ispisnicu za Zlatka Hasanbegovića, a onda je zasjedalo Predsjedništvo. Istina, Hasanbegović je sam sebe isključio iz stranke, i to bučno zalupivši vratima, ali ni forma nije nevažna.

Vladajuća će stranka svakako imati štete od ovog loma. Kolike, ne zna se. Nešto će se vidjeti već na lokalnim izborima. Ma što govorili i ma kako objašnjavali, te je štete svjesno i vodstvo stranke. Zato se ta šteta sada nastoji sanirati, i to na tri sinkronizirana načina.

Primjetne su obazrive izjave prema disidentu, ne želi ga se posve otjerati. Jer, zlu ne trebalo, njegova ruka može biti važna u sljedećem tzv. preslagivanju. Pa dobro, kažu Božinović i Bošnjaković, ako je otišao, ne znači da nas neće podupirati. Možda i hoće, ali samo pod uvjetom da HDZ ne sklapa koaliciju sa SDSS-om, HNS-om i IDS-om, razumije se ni sa SDP-om. U tome je buntovni BBB-ovac bio više nego jasan i treba mu vjerovati, kao što treba vjerovati i Bruni Esih.

U akciju spašavanja stvari uključio se poprilično marginalizirani Milijan Brkić, zamjenik predsjednika. On je izletio s patetičnom porukom: Neće nama “manjinci” (čitaj Pupovac) sastavljati Vladu, nego će to činiti Hrvatice i Hrvati. Naravno, izjava je namijenjena desnoj strani biračkoga tijela kojom bi se htjelo ublažiti ili neutralizirati odlazak bivšeg ministra kulture i razlozi tog odlaska. Imamo Vasu, što će nam Zlatko. Taktiku su savršeno dobro razumjeli i Milorad i Fulio, ali bojim se i spomenuto biračko krilo. I, naravno, ništa bez medija i naručenih članaka, kojima se Zlatka Hasanbegovića sada nastoji diskreditirati, i to baš među onima koji su mu skloni.

Do sada se puno puta spominjala, a spominje se i nadalje ustaška kapa, koja nije bila ustaška, ali dobro dođe, ili izjava o ustašama mučenicima iliti šehidima, kao da nisu bili mučenici kao i svi koji su stradali u ratu. Ali to sada u ovom kontekstu nije dovoljno efikasno. Treba ga diskreditirati među “tuđmanistima”, “suverenistima”, “nacionalistima” i sličnima.

Imao je, piše novinar, 22 godine u početku Domovinskog rata, a rat je proveo u kućnom boravku, a ni novinar tada nije bio ni prestar ni premlad. Onda su izvučene Hasanbegovićeve kritike Tuđmanove bosanske politike koje su, na tragu Ante Starčevića i na tragu vlastitih osjećaja, izgovorene s pozicije shvaćanja muslimana u Bosni kao dijela hrvatskog naroda. I na kraju ubitačno otkriće: Hasanbegović, ne zna se kako i čime, podržava rehabilitaciju Milana Nedića! Hasanbegović nije, dakle, samo ustaša, nego i četnik!

Sve tri sanacijske mjere jednake su sanaciji štete od proljetnog mraza koju je pretrpjela loza u Imotskom polju. Loza je ostala, ali uroda, barem ove godine, biti neće.

Josip Jović / slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content