POČELI RAZGOVORI S PREDSJEDNICOM Saucha će s predsjednicom razgovarati telefonom, Esih: Podržavam Vladu, ali…

Davor Pongračić / Hanza Media

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović u svom Uredu na Pantovčku održava razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom Uredu na Pantovčku održava razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj s čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora. Prošlog tjedna premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade smjenio je tri Mostova ministra nakon što su glasovali protiv odgovora Vlade o opozivu ministra financija Zdravka Marića i praktički dali potporu njegovoj smjeni. Potom je Most izašao iz vladajuće koalicije.

Jučer je 75 zastupnika Sabora bilo za opoziv Marića, a isto toliko bilo ih je i protiv, čime je Marić ostao na funkciji. Potom je predsjednik Sabora Božo Petrov dao ostavku, ali i zaključio da ne postoji parlamentarna većina. Premijer Plenković tvrdi kako tema parlamentarne većine još nije na “dnevnom redu”. Tijek razgovora u Uredu predsjednice pratite u nastavku:

9.16 – Svima je u interesu konsolidacija, nikome nije do novih izbora. Smatram da će se svi politički akteri dogovoriti pa ako i treba biti manjinska Vlada, smatram da je moguć dogovor kako ne bi došlo do novih izbora – rekao je zastupnik iz Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku Marin Škibola.

– Sa stajališta reformista u Hrvatskoj nisu prihvatljivi novi izbori – kazao je zastupnik Reformista Darinko Dumbović. – S novom krizom ne bi se ništa posebno ni pametno formiralo. Nismo za krizu ni za nove izbore – zaključio je Dumbović.

9.10 – Smatram da Hrvatskoj treba stabilnost i zbog gospodarstva i zbog situacije. Vlada treba biti funkcionalna. Mislim da je interes Hrvatske pokušati sastaviti funkcionalnu Vladu – kazao je neovisni zastupnik Željko Lacković.

– Za svoju podršku za neglasanje za Marića tražio sam da se zamrzne imovina Ivice Todorića – rekao je Lacković i dodao kako će to biti “iskomunicirano” od Vlade. Mislim da se Marić treba izuzeti iz odluka o Agrokoru.

– Meni nitko nije govorio kako da glasam, ni Plenković ni drugi. Neprimjereno je da mi drugi zastupnik poručuje kako ću glasovati, kada izađe iz vlasti. Ne postoji moja ranija izjava da ću podržati opoziv, iako se to iz rasprave moglo zaključiti – rekao je Lacković objašnjavajući zašto je preko noći promijenio odluku te glasao protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića.

8.58 – Predsjednica je samo pitala kako gledam na današnju situaciju i ponovila sam joj ono što sam rekla premijeru prije nekoliko dana kad sam mu dala do znanja da podržavam Vladu, ali ne pod bilo kakvim uvjetima – kazala je Bruna Esih.

– S tim sam pokazala da podržavam novu Vladu – kazala je Bruna Esih o svom glasovanju protiv opoziva Zdravka Marića. Kazala je da je potpuno druga situacija izbor novog predsjednika Sabora, kada će ona glasovati ovisno o tome tko će činiti tu većinu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content