POGLEDAJTE TKO JE SVE DOŠAO SLAVITI DAN ORUŽANIH SNAGA U LISINSKOM

FOTO: HANZA MEDIA

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu danas je, u ponedjeljak, 29. svibnja 2017., održana svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) , Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Akademiji su, između ostalih, nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Sabora, Vlade, MORH-a i drugih državnih institucija, bivši ministri obrane, djelatni i umirovljeni zapovjednici, vojnici, dočasnici te časnici postrojbi OSRH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora i drugi.

Čestitajuci svim pripadnicima OSRH njihov dan, te uputivši posebne pohvale nagrađenim i promaknutim pripadnicima, predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović rekla je da je osnivanje Oružanih snaga RH jedan od ključnih događaja u povijesti mlade hrvatske države. Danas je vojska srce i duša Hrvatske, kamen temeljac i neuništiva stijena na kojoj stoji naša država, cijelo vrijeme služe nam na čast i ponos. Vojska je bila i ključna sila koja je vukla Hrvatsku prema članstvu u NATO-u. “Zbog toga možemo spokojno gledati u našu budućnost”, zaključila je predsjednica, te dodala da zbog novih sigurnosnih prijetnji OSRH moraju težiti prilagodbi postojećih i razvoju novih sposobnosti, a zajednička je zadaća svih odgovornih i dalje izgrađivati OSRH.

“Bili smo pobjednici u ratu. Doprinjeli smo i ostvarili samostalnost, sigurnost i slobode. ove oružane snage danas, su oružane snage pobjednici u miru, jer i nadalje se brinu o našoj sigurnosti, garant su naše samostalnosti i čuvaju naše slobode”, poručio je general Ante Gotovina.

Komentirao je i svečanost u lisinskom u povodu Dana OSRH, kojem je nazočio te naglasio da osjeća ponos.

“Sigurno osjećam ponos. Želim im uspjeh i da nadalje paze na našu sigurnost”, rekao je general Gotovina, prenosi Dnevnik.hr.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković govorio je o prvom postrojavanju Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj i citirao riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o potrebi da Hrvatska ima svoju oružanu silu. “Moramo čuvati spomen na sve branitelje i domoljube koji su iznijeli najveći teret Domovinskog rata, kad je obranjena neovisna i demokratska Hrvatska”, istaknuo je Jandroković, dodavši da su OSRH stvorene u ratu, a razvijene i izgrađene u miru. Nadalje, u svojim zadaćama više ne mogu biti same, stoga je opravdano njihovo sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama koje Hrvatski sabor potvrđuje dvotrećinskom većinom. “One osobine koje su krasile hrvatske branitelje, a to su hrabrost, požrtvovnost, znanje, vještine i spremnost na pomoć, krase i današnje pripadnike OSRH”, rekao je predsjednik Sabora.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je rekao da je uz hrvatsku vojsku i danas cijeli hrvatski narod, što je bilo jasno vidljivo u proteklih nekoliko dana obilježavanja Dana OSRH. Pokazana ljubav, povjerenje i poštovanje daju nam vjeru u budućnost, ali i zadaću da OSRH imaju​ osigurano sve ono što im je potrebno, rekao je Plenković, podsjetivši na rast obrambenog proračuna. Predsjednik Vlade se dotaknuo i pitanja borbene komponente ratnog zrakoplovstva, istaknuvši uvjerenje da će se nedvojbeno temeljito, stručno, kvalitetno i detaljno naći način da se te sposobnosti dugoročno osiguraju. Što se tiče ključnih strateških dokumenata koji su u izradi, Zakona o domovinskoj sigurnosti i Strategije nacionalne sigurnosti, predsjednik Vlade je rekao da će oni osigurati pravni i strateški okvir za sve aktivnosti koje se u Hrvatskoj danas poduzimaju s obzirom na sigurnosne ugroze koje više nisu iste kao prije petnaestak godina.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

1 comment

  1. Čuvanje spomena

    …”Moramo ČUVATI SPOMEN na sve branitelje i domoljube koji su iznijeli najveći teret Domovinskog rata”…
    A ZATO STE, VI U KRADEZEU, SMISLILI “STANDARDE”
    DA, ZAJEDNO SA ESDEPEOM, PROTJERATE IZ VOJSKE SVE BRANITELJE I DOMOLJUBE.
    Da biste mogli “čuvati spomen” na njih.
    NAJVEĆI NAPAD NA BRANITELJE U VOJSCI ZBIO SE UPRAVO ZA VRIJEME
    KRADEZEOVIH MINISTARA OBRANE.

Odgovori

Skip to content