PRIPREME ZA PRIJEVREMENE IZBORE: HSS pred potpisivanjem novog sporazuma sa SDP-om

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak danas saziva telefonsku sjednicu Glavnog odbora stranke koja bi trebala potvrditi sporazum sa SDP-om o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, piše Jutarnji list.

– Ovo je tema o kojoj bi trebalo raspravljati, ali su kampanje za lokalne izbore i mnogo članova Glavnog odbora ne može doći, pa smo odlučili održati telefonsku sjednicu – kaže Beljak i navodi kako je raspoloženje u njegovoj stranci potpuno na strani nastavka suradnje sa SDP-om.

Također, predsjednik HSS-a ističe da bi novi koalicijski sporazum HSS-a i SDP-a trebao biti još bolji u nekim detaljima nego što je to bio sporazum koji je na zadnjim izborima s njima sklopioZoran Milanovićzajamčivši HSS-u pet sigurnih mjesta u Hrvatskom saboru.

Novi sporazum s SDP-om, HSS-u bi trebao donijeti čak šest sigurnih mjesta na listama za parlamentarne izbore a samim tim i veća sredstva iz proračuna.

Sjednica Glavnog odbora HSS-a nadovezuje se na sjednicu Predsjedništva SDP-a koja je održana jučer u Krapini. Na toj se sjednici, sudeći prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, prihvatio sporazum da je HSS siguran SDP-ov koalicijski partner ukoliko dođe, i kada dođe, do parlamentranih izbora.

U SDP-u su potvrdili da će HSS dobiti šest sigurnih zastupničkih mandata, a raspoređeni bi trebali biti tako da ih najviše dobiju na području Zagrebačke županije.

Ovakav dogovor s HSS-om SDP-ovci su donjeli pod pretpostavkom da će HNS na iduće izbore ići u koaliciji s IDS-om i više neovisnih lokalnih političara. Ako bi se nešto promjenilo u smislu da se ipak na izbore ide s HNS-om onda bi, kažu u SDP-u, trebalo revidirati sporazum s Beljakom i HSS-u ponuditi manje sigurnih pozicija.

Cijeli ovaj manevar ima još jedan bitan cilj, a to je spriječiti mogućnost da HSS-ovi saborski zastupnici nakon lokalnih izbora odluče promijeniti tabor i osiguraju komotnu većinu vladi Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, iz HDZ-a dolaze neslužbene informacije kako računaju na potporu HSS-a, kao sestrinske stranke unutar EPP-a, u formiranju nove parlamentarne većine.

Izvor: ovdje

2 comments

  1. Josip Kljaković Šantić

    “S VJEROM U BOGA I HRVATSKA SLOGA” je geslo HSS- stranke od 1904.godine a posebno je naglašavao Stjepan Radić. OVAJ HSS S KREŠOM BELJAKOM JE IZDAJNIČKA I BEZBOŽNA STRANKA KOJA IDE U SAVEZ S NAJGORIMA KOMUNJARAMA IZ SDP-a. Idite dokle možete – nećete dokle hoćete. SVAKI HSS-ovac BI TREBAO REĆI DOSTA I NAPUSTITI MUTNU POLITIKANTSKU FIGURU – KOJA SE ZOVE KREEEBELJAK.

  2. MOLOTOV

    Ja jednostavno ne mogu povjerovati da HSS može u bilo kojem obliku surađivati s jednom dokazanom antihrvatskom strankom kao što je SDP ?! Tu definitivno nešto smrdi ?!

Odgovori

Skip to content