Pupovac zatražio podatke o broju Srba zaposlenih u Jadroliniji i Luci Rijeka; odgovorili mu da ne broje krvna zrnca

fah

U sklopu projekta “Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj” koji organizira Pupovčev SNV, poslan je upit Jadroliniji i Luci Rijeka koliko Srba radi u te dvije kompanije.

Ovaj projekt je financiran od Ureda za udruge Vlade RH, a dijelom i od Europske Unije. Žalosno je na što hrvatska Vlada troši novac poreznih obveznika u vrijeme kada se trebaju otvoriti nova radna mjesta, škole, vrtići i sve što nedostaje našem društvu.

Potpuno promašenim mogao bi se nazvati projekt “Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj” koji Srpsko narodno vijeće, za 2017. godinu, provodi u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Pravosudnom akademijom i Centrom za mirovne studije, piše Novi list.

Projektom “Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj” Srpsko narodno vijeće po svemu sudeći gradi zidove razdora umjesto mostova suradnje kroz primjerenije i pametnije projekte.

Uglavnom, cilj je tog projekta, piše u dopisu koji je Srpsko narodno vijeće (SNV) poslalo na adrese dviju riječkih kompanija, Jadrolinije i Luke Rijeka, “utvrditi zastupljenost Srba u hrvatskom društvu, kroz njihovo zapošljavanje u državnim tijelima i upravi, javnim ustanovama te jedinicama lokalne i regionalne samouprave”. “Stoga vas molimo”, objašnjavaju u SNV-u riječkim kompanijama, “da nam dostavite podatke o zastupljenosti, odnosno o broju i udjelu(postotku) pripadnika srpske nacionalne manjine koji su zaposleni u vašoj kompaniji”.

Uz to, SNV traži od Jadrolinije i Luke Rijeka da “traženi podaci budu iskazani u odnosu na ukupan broj zaposlenih, u svim organizacijskim jedinicama u Hrvatskoj”.

Neobičan dopis s još neobičnijim zahtjevom SNV-a dio je projekta »Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj« koji financiraju Europska unija i Ured za udruge Vlade RH.

Sasvim precizno: SNV i Pupovca zanima koliko je Srba zaposleno u Luci Rijeka i Jadroliniji.

Postoji, međutim, još jedan, ključan razlog zašto SNV nema pravo na podatke o zastupljenosti Srba u Jadroliniji i Luci Rijeka. Temeljem članka 8. Zakona o zaštiti osobnih podataka zabranjeno je prikupljanje i daljnja obrada osobnih podataka koji se odnose na rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska ili druga uvjerenja, sindikalno članstvo, zdravlje ili spolni život te osobnih podataka o kaznenom i prekršajnom postupku, osim uz određene zakonske iznimke.

I Jadrolinija i Luka Rijeka kod zapošljavanja kandidate provjeravaju stručno, a ne po pitanju etničkog podrijetla. O nacionalnoj pripadnosti se ne traži izjašnjavanje kandidata, kao ni već zaposlenih.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Izvor: narod.hr/novilist.hr

Odgovori

Skip to content