RODA – Čime se bavi udruga kojoj smeta Hod za život?

Foto: narod.hr

“Roditelji u akciji – RODA skupina je zainteresiranih građanki i građana koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Svojim djelovanjem postali smo prepoznati u javnosti u područjima ostvarivanja prava na adekvatnu rodiljnu naknadu i prava na rodiljni dopust, medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće i poboljšanja uvjeta rađanja, promociji, edukaciji i savjetovanju o dojenju, edukaciji i podršci roditeljima i budućim roditeljima, sigurnosti djece u prometu te zagovaranju prava djeteta i roditelja za vrijeme bolničkog liječenja djeteta.”, opisuje se na stranicama udruge Roda njihovo djelovanje.

Ali, umjesto da se bavi svime što navode donosimo pregled stvari koje su centar njihovih aktivnosti.

Dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore sudjelovao je na Hodu za život na kojem je sudjelovalo oko 25 tisuća ljudi. To je kritizirala udruga Roda.

“Predsjednik Hrvatske liječničke komore aktivno je sudjelovao u javnom skupu “Hod za život” u Zagrebu u subotu, 20. svibnja 2017. “Hod za život” je javno događanje koje okuplja pojedince i skupine pojedinaca koji se zalažu za zabranu legalnog prekida trudnoće pod parolom zaštite dostojanstva života od začeća do prirodne smrti. Podsjećamo, Trpimir Goluža je predsjednik Hrvatske liječničke komore od 2015. godine, prije čega je bio predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, organizacije koju je pomogao osnovati 2014. godine.
(…)

Pozirao je za medije sa Željkom Markić, predsjednicom udruge U ime obitelji. Time je gospodin Goluža, koji je i sam liječnik specijalist ginekologije i porodništva, zloupotrijebio svoju javnu funkciju da bi izrazio svoje osobno mišljenje o temi koja je u samoj srži njegove profesije. Na taj način je gospodin Goluža prekršio etičke i profesionalne standarde svoje struke, te struci i ženama diljem Hrvatske nanio golemu štetu”, navode u svom dopisu koji su uputili ‘inozemnim stručnjacima’.

Udruga Roda izdala je slikovnicu kojom među djecom promovira redefiniciju obitelji i posvajanje djece od strane LGBT parova, a financiraju je hrvatski građani. Slikovnica je nastala u sklopu EU projekta “Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo”, koji se provodi u partnerstvu s udrugama ADOPTA i LET i u suradnji s udrugom Zagreb Pride. Za projekt su udruge dobile 157.430 eura sredstava, od čega 95 posto iz fondova Europske unije, a 5 posto od Ureda za udruge.

Slikovnica udruge Roda nije izoliran slučaj širenja LGBT propagande djeci. Za vrijeme SDP-ove ministrice kulture Zlatar-Violić u 2013., Ministarstvo kulture otkupilo je za 14.000 kn 175 slikovnica “Sve je to obitelj” u kojoj se promovira rađanje djece dogovorom između lezbijskih i homoseksualnih parova.

Animirani film pod nazivom “Naše obitelji” u kojoj promovira redefiniciju obitelji i posvajanje djece od strane homoseksualnih parova, uskoro bi mogao biti prikazan u programu Hrvatske radiotelevizije.

“Željele smo pokazati da su sve obitelji, bez obzira na svoj oblik, broj, spol ili rod članova, najbolje i najsigurnije mjesto za odrastanje djeteta jer je obitelj mjesto gdje pripadamo koliko god različita ona bila“, rekla je Branka Mrzić Jagatić na predstavljanju slikovnice i animiranog filma.

Prema radu Dijane Hrstić i Zrinke Kirin s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ”u udruzi ‘Roda’ smatraju da je surogatstvo jednakovrijedna i jednako etički neupitna metoda medicinske pomoći pri oplodnji kao sve ostale u širokoj primjeni, ukoliko se institut ne zlupotrijebi. No rizik zlouporabe bi, uz dobru pravnu regulaciju, trebao biti prihvatljiv”. U udruzi još dodaju kako je ”svaka pomoć građanima pri ostvarenju reproduktivnog prava potrebna i obaveza je države takvu pomoć osigurati”.

Udruga Roda, uz to što se zalaže za ozakonjenje surogatstva, protivi se ograničenjima na “medicinski potpomognutoj oplodnji” poput zamrzavanja zametaka i oplodnje više od tri jajne stanice kojima se u Hrvatskoj štiti dignitet začetog djeteta.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content